POTKOPANI temelji, puni podrumi vode kada padne kiša, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju porodice Nestorović i Jevtić, čije kuće razdvaja divlje gradilište. Ni sa poništenom lokacijskom i građevinskom dozvolom za izgradnju stambene zgrade u Ulici Ljube Davidovića 13 u rukama, gotovo da ne mogu da spreče nelegalno gradilište koje ugrožava njihove domove.

Građevinska inspekcija Opštine Zvezdara tvrdi da su podneli zahtev za prekršajni postupak protiv investitora, ali radovi su i dalje u punom jeku. Dve porodice postale su taoci već godinu dana, stalno motreći na nove pukotine dok se odvijaju radovi.

- Pre dve godine došla je kod nas komšinica da traži saglasnost da zidaju do naših ograda - priča Dušan Nestorović, stanar iz jedne od kuća. - Odbili smo, jer udaljenost mora biti makar metar i po, ili dva, da bi sve bilo bezbedno. Međutim, kada su radovi počeli, potkopali su direktno ispod komšijinih i naših temelja, bez ikakve zaštite za naše kuće.

Tako su Mirjana Jevtić i njen suprug Ljubodrag nalazili i naprsline na ogradi, ali i poplavljen podrum kuće. U tvrdnje da investitor ima sve potrebne papire nisu poverovale ni jedna ni druga porodica. Uz mnogo muke i truda, uspeli su da dobiju rešenje kojim se poništava i građevinska dozvola, ali ni to nije zapečatilo gradilište.

GRADSKO VEĆE REČI hvale Jevtići i Nestorovići imali su za članicu Gradskog veća Vesnu Nedić. - Zakazali smo prijem preko "Beokom servisa", bez prevelikih očekivanja, ali nas je žena vrlo brzo primila sa razumevanjem i mnogo nam pomogla - kaže Biljana Nestorović. - Nadamo se da ćemo naći još nekog gradskog službenika koji ovako odgovorno obavlja posao.

- Ovo je Pirova pobeda, imamo sve dokaze, a niko ništa ne preduzima - dodaje Biljana Nestorović. - Inspekciji je, navodno, potrebno pravosnažno rešenje kojim bi mogli da nalože da se zaustavi gradnja, a investitor je još više ubrzao radove, valjda očekujući da mu niko neće rušiti zgradu. Šteta je već učinjena, a ne možemo da zaustavimo veću.

Izvojevana je još jedna bitka, 8. oktobra na Prvom sudu gde je presuđena privremena mera da se zatvori gradilište. Ovo bi konačno trebalo da bude dovoljno dobar razlog da "razveže" ruke Odeljenja za inspekcijske poslove Opštine Zvezdara.


KUĆE IZ PRVE POLOVINE 20. VEKA

OBE porodice su gotovo starosedeoci ove ulice. Nasledstvo koje pokušavaju da sačuvaju datira iz prve polovine 20. veka.

- Naša kuća je još iz 1946. godine, dok je komšijina izgrađena oko 1929. - kaže nam Mirjana Jevtić. - U teškim vremenima, proširili smo ih za našu decu, na našim placevima sa građevinskim dozvolama, i sada čekamo da se okonča proces legalizacije. A za investitora kao da ne postojimo...


PODRUM, SPRAT, PA POTKROVLjE...

NA tabli gradilišta, uz ime investitora Ivane Dedakin, čiji je zapravo plac, stoji i da se gradi zgrada sa podrumom, stambenim prostorom na spratu i u potkrovlju, dok je po urbanističkim planovima i lokacijskoj dozvoli, dozvoljen objekat za individualno stanovanje. Takođe, predviđeno je da rastojanje od bočnih granica parcele bude minimum 1,5-2,5 metra, dok se jasno vidi da su temelji tik uz obe ograde.