BEOGRAĐANI su već decenijama navikli da neobični natpisi i crteži, u vidu grafita ili murala, krase gradske fasade, mostove, čak i lokalne vozove, ali srpska prestonica se nedavno našla na meti bezobzirnih vandala iz inostranstva! Na "Jutjubu" je, naime, osvanuo polučasovni video-klip sa "umetničkim" aktivnostima ekipe koja je ižvrljala "pola grada", od zgrada, trafika, podzemnih prolaza, spomenika, preko vozila GSP, pa sve do policijskog automobila, a sve u režiji mladića iz Češke?!

Na snimku je prikazano "turističko" obilaženje prestonice, ali i svojevrsno obeležavanje teritorije markerom ili sprejom. Na tapetu im se našla apsolutno svaka površina pogodna za oslikavanje. Ime "Mario" očigledno je na Brankovom mostu, u Bezistanu, Terazijskom prolazu i na Trgu republike. Napuštene trafike, pokretni toaleti, zidovi prodavnica, kante za smeće i trafo kutije bile su samo neke od meta "turista-buntovnika".

Sudeći prema snimku, jasno da je reč o četiri mladića u dvadesetim godinama, iako je snimatelj njihova lica iskusno zaštitio. U više navrata, radoznalim Beograđanima, koji su zastajali da osmotre "umetnička dela", mladići su uljudno objašnjavali da dolaze iz - komšijske Češke.

Prema učestalosti i veličini, "Mario" se čini kao da je vođa tima, ali pored njegovog imena često su potpisani Awen, Rauch i Stack, kao i Prag iz kog dolaze. Da se ne plaše kazni govori i to da se čak i policijski automobil našao na udaru. O nedostatku srama, s druge strane, svedoče grafiti ispisani na tramvajima i gradskim autobusima, i to naočigled putnika u njima!

Komunalni policajci ovog puta nisu bili ni u sporednim ulogama.


NOĆNE AKCIJE

TOKOM dana, ovi "turisti" potpisivali su se "u prolazu" na objektima širom prestonice. Gotovo neupadljivi potpisi markerima različitih boja ostajali su za njima. Međutim, kada bi pala noć, ovi momci iscrtavali su svoja imena sprejevima, bez ograničenja.