STANARI bloka 9A na Novom Beogradu pobunili su se protiv plana da se zelena površina između njihovih zgrada pretvori u podzemnu garažu. Žitelji ovog kvarta negoduju i zbog odluke da stara zgrada "Ikarusa", koja je sagrađana pre više od 70 godina, postane stambeni objekat.

Više desetina građana okupilo se u nedelju ispred svojih solitera u bloku 9A kako bi pokušali da spreče usvajanje Plana detaljne regulacije koji bi im oduzeo veliku poljanu između zgrada.

- Početkom ovog meseca, Komisija za planove oglasila je javni uvid nacrta plana preuređenja našeg bloka - priča za "Novosti" Veljko Zajc, jedan od stanara. - Skupljamo potpise kako bismo uložili žalbu na ovaj projekat. Naime, plan podrazumeva da veliki park postane podzemna garaža, a da zgrada nekadašnje fabrike "Ikarus" bude srušena i na tom mestu izgrađena šestospratnica.

Žitelji ovog novobeogradskog bloka, koji je od Dunavskog keja udaljen svega nekoliko metara, kažu da je njihova poljana koju brane potpisima i mirnim protestima postala svojevrstan park prirode i retka preostala oaza u ovom delu grada.

- Ovo je miran kraj u kojem živi dosta porodica sa decom. Većina nas je, na ovom mestu, rođena i odrasla i želimo da naša deca imaju, barem, ono što smo i mi - mesto za igru - tvrde stanari bloka 9A. - U naš park dolaze i mališani iz drugih blokova, često organizujemo sportske turnire, druženja i zabave. Zato želimo da poljana ostane ovakava kakva jeste - puna duha i tradicije, a ne kockasta površina iznad garaže.

Park koji bi izgradnjom parkirališta bio srušen, stanari, inače, sami uređuju već godinama, sade stabla i cveće.

Blok 9A, inače, ima oko 5.000 stanovnika koji kažu da do pre nekoliko godina, kada je u ovom naselju sagrađena zgrada "Megatrend" univerziteta i još jedan novi soliter nisu imali problem sa parkiranjem. Novi objekti, međutim, oduzeli su mesta predviđena za njihove automobile. Podzemna garaža, kako tvrde, ipak, ne bi mnogo koristila, jer bi bila komercijalnog karaktera.


"IKARUS"

NACRTOM Plana detaljne regulacije bloka 9A predviđeno je i rušenje zgrade preduzeća vazduhoplovne industrije "Ikarus", koja je sagrađena 1938. godine i predstavlja jedinstveno arhitektonsko zdanje.

Na njenoj fasadi, inače, stoji i spomen-obeležje palim borcima u odbrani Beograda. Prema priči stanara, plac na kome se nalazi objekat kupila je firma "Neimar pet", a u sklopu parcele nalazi se i atomsko sklonište.