PRE nego što je počelo raščišćavanje 1,8 miliona kvadratnih metara Savskog amfiteatra, na kojem će uskoro početi gradnja "Beograda na vodi", postojala je opravdana bojazan da se na ovom potezu nalaze desetine neeksplodiranih bombi, topovskih granata i avionskih projektila iz Prvog i Drugog svetskog rata.

- Pre godinu i po dana počela su prva ispitivanja terena, kako bi se zemljište na vreme pripremilo za intenzivnu gradnju - priča Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiravanje Republike Srbije.

Na pitanje, da li su do sada pronađena neeksplodirana eksplozivna sredstva, Jovanović nije želeo da odgovori.

- Nas je unajmilo preduzeće "Beograd na vodi". Za njih smo radili procenu rizika. Poveren nam je projekat, da proverimo bezbedbost na radu. Nemamo prava da odgovaramo na pitanja, da li ima ili nema neeksplodiranih ubojnih sredstava - zaključio je Jovanović.

Odgovor na pitanje, da li ipak nešto može da "pukne", potražili smo i u nadležnom preduzeću.

- Radimo sve poslove po zakonu. Istražuje se tlo u dubini od 20 metara i do sada nismo pronašli nijednu neeksplodiranu eksplozivnu napravu - kažu u "Beogradu na vodi".

Deo podataka o lokacijama iz bombardovanja 1944. je poznat, dok su pozicije bombi bačenih tokom Aprilskog rata 1941. i za vreme Prvog svetskog ostale velika nepoznanica.

APRIL 1941.

PROSTOR budućeg "Beograda na vodi" žestoko je bombardovan 6. aprila 1941. Snage Trećeg rajha su u četiri naleta, na glavni grad bacili 440 tona zapaljivih bombi iz 484 aviona. Značajan broj njih i na železničke i komunikacione sisteme na području Savskog amfiteatra.

GAĐAN IZ AVIONA I S BRODOVA

OD 28. jula do 2. decembra 1914. godine, Beograd je besomučno bombardovan sa leve strane Save, kao i sa oklopnih brodova. Od 5. do 8. oktobra 1915. iz oko 300 topova gađan je prostor sa desne strane Save. Za dva dana na grad je palo više od 100.000 granata.