NOVI dimnjaci zameniće uskoro tri postojeća stara čitavih 50 godina, na toplani "Novi Beograd", koji su, kako tvrde nadležni, dotrajali i nebezbedni, a investicija će koštati 116 miliona dinara. Sugrađane, kojima se u glavi zavrti kada pomisle kolika će suma za to biti potrošena, možda "umiri" zvanično saopštenje...

- Zamena je veoma zahtevna - objašnjavaju iz "Beogradskih elektrana".

- Angažovana je automatska dizalica nosivosti 600 tona i visine 120 metara, jedina takve vrste u Srbiji. Priprema terena za montiranje te mašine počela je u aprilu, a sada će se seći dimnjaci na dva dela.

Izvođač radova je "Fermont inženjering", a posao će biti završen u narednim mesecima. Novi odžaci biće visoki 80 metara, kao i prethodni, uz novine.

- Osim spoljašnjih stepenica imaće i unutrašnje koje će služiti za pregled dimnjaka - napominju iz "Beogradskih elektrana". - A na svakih šest metara nalaziće se platforma. Ona u sredini biće proširena, kako bi se tu merio uzorak sagorevanja i dimnih gasova s ciljem njihovog smanjenja.

Ovaj projekat, koji su izradili stručnjaci pomenutog javnog komunalnog preduzeća i Mašinskog fakulteta u Beogradu, deo je planiranih ulaganja "Beogradskih elektrana" koja iznose milijardu i 600 miliona dinara.