PET novih stanica za "BG voz", produžena linija do Resnika i Ovče, kao i nove železničke kompozicije, ambiciozan su plan predviđen Protokolom o saradnji koji su u četvrtak potpisali Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, i Miroslav Stojčić, generalni direktor "Železnica Srbije", posle obilaska radova u Prokopu.

Za godinu dana se očekuje početak rada druge linije "BG voza" od stanice Prokop do Resnika, izgradnja novih stajališta u Kamendinu, Altini, Senjaku, Košutnjaku i Krnjači, a po završetku izgradnje drugog koloseka pruge do Pančeva, predviđeno je i produženje prve linije do Ovče. U realizaciju planiranog biće uloženo 14 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda istakao je da se "BG voz" pokazao kao vrlo pouzdan vid transporta, čiji je prosek kašnjenja oko devet sekundi. Ipak, smatra da može da bude još bolji.

- Želimo da unapredimo "BG voz", da imamo veći broj lepih stanica, neke nove linije, ali prevashodno da poboljšamo kvalitet usluga koje Beograđani trenutno imaju - rekao je Mali. - Razmotrićemo i pravce ka Lazarevcu i Mladenovcu, a nameravamo da kupimo još nekoliko kompozicija vozova. To će omogućiti da se pojačaju dolasci i odlasci, a samim tim i poboljša kvalitet "BG voza" koji svakodnevno preveze više od 30.000 Beograđana.

Gradonačelnik je istakao da realizacija planiranih radova ne zahteva velika ulaganja i da će se unapređenjem već postojeće infrastrukture beogradskog čvora, koju koristi "BG voz", poboljšati taj vid transporta putnika. Radove će zajednički da finansiraju grad i "Železnice Srbije" kroz komercijalni aranžman. "Železnice" će izdvojiti sredstva, a grad će im to nadoknaditi kroz plaćanje broja pređenih kilometara.

Miroslav Stojčić, direktor "Železnica Srbije", rekao je da je cilj ovog preduzeća da Beograđanima obezbedi sve potrebne uslove za kvalitetniji prevoz. On se složio sa gradonačelnikom da, ipak, postoji prostor da se kvalitet usluga poboljša. Između ostalog i kada se radi o čistoći i održavanju higijene u vozilima.

Gradonačelnik Mali tokom vožnje "BG vozom"

GRAFITI I VALIDATORI

GRADONAČELNIK se sa saradnicima prevezao od Pančevačkog mosta do stanice Beograd centar (Prokop). U razgovoru sa putnicima saznao je da su svi zadovoljni kvalitetom usluge i tačnošću, ali je mogao da vidi i kako niko ne validira karte, kako su skoro svi "bus plus" aparati polomljeni ili ne rade, kako nema ni traga ni glasa od kontrolora, te da su sve kompozicije potpuno išarane grafitima.

PARKIRAJ I VOZI STANICE "BG voza" trebalo bi da budu usklađene sa stajalištima gradskog prevoza. Protokolom je predviđeno i postojanje sistema "parkiraj i vozi" tako da vozači uz "bus plus" karticu i simboličnu naknadu mogu da koriste parking, uđu u voz i mnogo brže stignu u centar grada.

PRESELjENjE STANICE DO 2018.

GRADONAČELNIK je obišao i radove na stanici Prokop.

- Podsetiću da je Branko Pešić još pre četiri decenije potpisao sporazum o premeštanju železničke stanice. Sada znamo da će 26. januara 2016. biti završeni radovi na kolosecima kako bi stanica Prokop bila funkcionalna za saobraćaj. Za dve do dve i po godine glavna železnička stanica moći će da se izmesti na ovu lokaciju - rekao je Mali.

ULAZ NA PERONE

GOVOREĆI o novim stanicama, Mali je rekao da će neke od njih biti zatvorenog tipa, u koje će moći da se uđe samo ako se na ulazu validira karta.

- One koje ne budu tako organizovane, imaće validatore na samom peronu, a tu će biti i kontrolori, tako da ćemo imati usaglašen sistem - istakao je gradonačelnik.