NA prestoničkim ulicama ove godine patroliraće dodatnih 800 komunalnih policajaca zbog čega je u budžetu grada za 2015. izdvojeno oko 149 miliona dinara za obuku novih kadrova.

- Obuka novih policajaca trajaće tri meseca - kažu u Komunalnoj policiji Beograda. - Za školovanje jednog kandidata predviđeno je da se izdvoji 156.000 dinara, plus PDV.

Priprema, upoznavanje sa pravilnicima i zakonima, obavljaće se najverovatnije na tri lokacije, zavisno od kapaciteta MUP. U opciji su Centar za osnovnu policijsku obuku Sremska Kamenica, Nastavni centar MUP u Kuli ili Kriminalističko-policijska akademija u Zemunu.

Zbog potrebe posla, Grad je u budžetu za narednu godinu predvideo i nabavku neophodne opreme za „plavce”. Za 80 miliona dinara biće nabavljena nova vozila, oko devet miliona koštaće radio-stanice, a predviđena je i kupovina digitalnih fotoaparata u vrednosti od milion dinara. Nove uniforme za policiju, ali i radna odeća i obuća za zaposlene u Odeljenju za ugostiteljske usluge odneće još 160 miliona dinara.

Ipak, pre angažovanja novih kadrova neophodno je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao ovlašćeni predlagač, predloži izmene Zakona o komunalnoj policiji.

DOBIJAJU I VEĆA OVLAŠĆENjA

U DOMU Narodne skupštine uskoro bi trebalo da budu proširena ovlašćenja „komunalaca”. Kada republički poslanici aminuju izmenu ovog Zakona, lopta se prebacuje u lokalni parlament. Koliko će se zaposliti novih komunalnih policajaca, odrediće lokalna samouprava. U slučaju Beograda, o tome će raspravljati i odlučiti odbornici Skupštine grada.

PO JEDAN NA 1.000 GRAĐANA

BEOGRADSKIM ulicama trenutno patrolira oko 320 komunalnih policajaca. Po važećem Zakonu o komunalnoj policiji, na 5.000 građana dolazi po jedan policajac. Ukoliko bi uskladili evropske standarde, jedan „plavac” bi dolazio na 1.000 građana. Po tom principu, Beograd bi trebalo da ima 1.600 uniformisanih službenika.