BEOGRAD - Spomenik poslednjem ruskom caru Nikolaju postavljen je danas u Devojačkom parku, u Ulici kralja Milana, pored zgrade bivšeg zdanja Skupštine Srbije.

Zajedno sa postamentom ovaj spomenik je težak više od 40 tona, visok oko 7,5 metara, a sama skulptura visoka je oko 3,5 metra.

Pomoćnik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Lukić kazao je da je ovo istorijski dan jer se odaje priznanje velikom ruskom caru i prijatelju srpskog naroda, koji je u Prvom svetskom ratu učinio mnogo za nas.

Ovo je veliki dan i zbog toga što potvrđuje odličnu vezu i prijateljstvo između Rusije i Srbije, rekao je on, saopšteno je iz gradske uprave.

Lukić je dodao da je ovaj spomenik donacija Ruske države, i da su resursi Grada Beograda iskorišćeni kako bi sve bilo urađeno kako treba, navodi se u saopštenju.

Prema rečima vajara Andreja Kovaljčuka, spomenik caru Nikolaju rađen je oko pola godine, i on se zajedno sa akademikom Genadijem Pravotorovim potrudio da ovu kompoziciju sjedini sa mestom na kojem će se nalaziti.

"Spomenik je urađen prema klasičnoj tradiciji, koja je za Evropu našeg doba dosta retka", rekao je Kovaljčuk i dodao da na samom postamentu postoje detalji koji povezuju našu epohu sa istorijom o kojoj spomenik govori.

Pravotorov je izjavio da je tokom godina dok je radio u Srbiji osećao simpatije i ljubav srpskog naroda prema Rusiji i samom caru Nikolaju, koji je tragično nastradao.

Spomenik je na mestu gde se tokom postojanja Kneževine Srbije nalazilo Rusko poslanstvo. Planirano je da rekonstrukcija Devojačkog parka bude završena 11. novembra na Dan primirja, kada će on biti i svečano otvoren za građane.