BOTANIČKA bašta „Jevremovac“ otvoriće vrata za posetioce krajem septembra. Rekonstrukcija koja je, sa pauzama trajala više od dve godine, konačno se privodi kraju.

Renoviranje najveće zelene oaze u centru Beograda počelo je još u julu 2012. godine, ali je zbog nedostatka novca zaustavljeno samo nekoliko meseci kasnije. Izvođači su uspeli da privedu posao kraju, pa je najkompleksniji deo radova završen.

Najveća investicija je rekonstrukcija velikog i malog staklenika, koju finansira EU iz pretpristupnih fondova u vrednosti od 150 miliona dinara.

- Zgrada velikog staklenika datira još iz 19. veka, pa je restaurirana tako da izgleda identično kao kada je sagrađena - kaže Petar Marin, upravnik „Jevremovca“. - Sa druge strane, unutar staklenika ugrađena je najsavremenija oprema za održavanje i navodnjavanje biljaka. Mali staklenik, odnosno množara, nije rekonstruisan još od Drugog svetskog rata, zato je zgrada srušena i izgrađen potpuno novi objekat.

Beogradska botanička bašta dobila je i hidrantsku mrežu, koja će omogućiti bolje navodnjavanje biljaka, ali i sigurnu zaštitu u slučaju eventualnih požara.

- Najveći deo šetališta je već popločan, ostalo je da se asfaltiraju pristupne staze - navodi Marin. - Renovirana je i fontana u centralnom delu, kao i travnjaci oko staza.

Osim ulaganja u staklenike i park, nedavno je završena i obnova Japanskog vrta za koju je opština Stari grad izdvojila 2,7 miliona dinara.


VELIKI FINANSIJSKI GUBITAK

BOTANIČKA bašta je poslednje dve godine, zbog radova koji su se odužili, u velikom finansijskom gubitku. Mada uprava i dalje organizuje grupne obilaske sa vodičem, pojedinačne posete nisu dozvoljene. Nedavne kiše napravile su im dodatne probleme, jer je u nevremenu, uništeno dosta biljaka.


NEDOSTAJE NOVCA ZA NOVE KLUPE

U UPRAVI se žale da im neće ostati dovoljno novca da zamene dotrajale klupe. Investicija je „teška“ dva miliona dinara, pa ostaje nada da će neka od nadležnih institucija, ili privatnih kompanija uložiti novac kako bi posetioci mogli u punom komoditetu da uživaju u zelenoj gradskoj oazi.