SREĐIVANjE Dečje bolnice „Dr Olga Dedijer“, urgentnog prijema, koronarane jedinice i nove angio-sale u Internoj klinici, kao i završetak započete rekonstrukcije hirurgije, učinak su novog rukovodstva KBC „Zvezdara“. Ipak, po mišljenju direktorke, prof. dr Aleksandre Aranđelović, neophodno je da dve trećine jedne od najstarijih srpskih bolnica bude rekonstruisano.

- Nije samo zub vremena kriv za loše građevinsko stanje, već i naša nemarnost, odnosno ljudski faktor. Može biti staro, ali ne može biti prljavo - kaže prof. Aranđelović. - U toku je postupak javne nabavke za sređivanje odeljenja psihijatrije i neurologije, radi se i na projektu za sređivanje Interne klinike. Ne možete staviti ljude da rade u rupi i bez ičega, pa makar imali i najbolje stručnjake.

Renovirani deo Interne klinike jedini je u Srbiji gde put pacijenta od koronarne jedinice do angio-sale traje nula minuta, dok je od ulaska u Internu kliniku do angio-sale potrebno pet minuta, što je najbolje „prolazno vreme“ za lečenje infarkta miokarda.

PROBLEMI SA DIMNjAKOM Dimnjak na Internoj klinici je izgoreo i ako ne bude saniran do jeseni, sobe će ostati hladne. Iako nije grejna sezona, problemi nastaju zbog kiše, kada garež koja se sliva sa dimnjaka ulazi u sobe.

- Od juna smo akreditovana zdravstvena ustanova za sve discipline - ističe naša sagovornica. - Zastupljene su sve grane medicine, osim neurohirurgije i kardiohirurgije, a imamo i genetsko savetovalište. Kao i sve zdravstvene ustanove, imamo problem sa kadrovima, pa nam nedostaju radiolozi, anesteziolozi, pedijatri, pulmolozi.

Osim finansijskih problema, rekonstrukciju usporavaju i nerešena pravna pitanja oko objekta u Preševskoj.

- To je nekada bila Vojna bolnica, a objekat je 80-ih godina Gradska bolnica dobila na korišćenje - objašnjava prof. Aranđelović.

- Potrebna je obnova ugovora. Aplicirali smo da nam ga država ustupi na korišćenje i očekujemo odgovor, a pošto zgrada ne pripada nama, ne možemo ništa ulagati.


ZADUŽBINA NIKOLE SPASIĆA

Gradska bolnica je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja je zadužbina. Nikola Spasić je dao novac da se ona sagradi. Pored objekata u glavnom gradu, on je narodu ostavio i bolnice u Kumanovu, Knjaževcu i Krupnju.