FRANCUSKE firme zainteresovane su za nastavak projekta izgradnje metroa u srpskoj prestonici, podzemnih garaža, nove deponije u Vinči, završetka izgradnje kanalizacionog sistema, kao i za koncesiju aerodroma „Nikola Tesla“, istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali posle radne posete delegacije Srbije Parizu.

- Poseta je bila veoma uspešna. Imali smo razgovore, ne samo sa francuskim kompanijama, nego i sa francuskom vladom, s obzirom na to da je nekoliko njihovih ministarstava obećalo pomoć za pojedine projekte, između ostalih i metro, za koji očekujemo da konačno počnemo sa realizacijom do kraja naredne godine - rekao je Mali.

Osim projekta metroa, za koji je već formirana radna grupa, postoje i projekti u vezi sa daljim razvojem vodovoda i kanalizacije u Beogradu.

- Imamo ideju kako možemo, kroz ulaganje pojedinih francuskih firmi, da pokrenemo proces i završimo izgradnju kanalizacije u Beogradu. To je projekat od oko 800 miliona evra i to je bila jedna od tema koja je pozitivno primljena od strane francuskih privrednika.

I to nije sve.

- Dve francuske kompanije su zainteresovane za učešće na tenderu za deponiju Vinča, a jedna za koncesiju aerodroma - dodao je gradonačelnik srpske prestonice. - Gledali smo da budemo što konkretniji sa projektima koje nudimo i veoma su pozitivne reakcije na ono što smo prezentovali.

JOŠ SE ČEKA IDEJNI PROJEKAT STUDIJU opšteg koncepta metro-sistema Skupština grada usvojila je u novembru 2011. godine. Studija koja je donacijom francuske vlade poverena kompaniji „Ežis Rejl“, predstavlja prvu fazu, a druga faza je izrada idejnog projekta prve linije metroa. Međutim, izrada projekta još nije počela.VUČIĆ: REŠENjE JE NA PUTU

DA bi projekat metroa mogao da se pokrene sa mrtve tačke potvrdio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Rešenje je na putu, kompanije „Alstom“, „Vinči“ i „Buig“ uskoro će doći u Beograd - rekao je Vučić. - Nekada je pravljena, ne potpuno profesionalna, procena o tome koja je to najbolja linija, sa 25 stanica. A možda nam nije potrebno ni pet stanica na toj liniji.KINEZI, ŠPANCI, NEMCI, RUSI

PRILIKOM nedavnog gostovanja na televiziji, gradski menadžer Goran Vesić obelodanio je da su od početka godine predstavnici četiri velike strane kompanije, zainteresovane za temu metroa, boravile u Beogradu. Reč je o Kinezima, Francuzima, Špancima i Nemcima. I ruski partneri su „u igri“, ali još nisu dolazili.