BEOGRAĐANI koji plaćaju subvencionisane račune „Infostana“, juče su bili neprijatno iznenađeni kada su u poštanskim sandučićima videli uvećane iznose koje moraju da plate. U koverti, pored uplatnice, dobili su i informaciono pismo u kome ih nadležni obaveštavaju da je zbog nedostatka novca u gradskoj kasi smanjena pomoć najugroženijim sugrađanima.

Telefon redakcije „Novosti“ juče se usijao od poziva sugrađana koji su se žalili na uvećane računa za april.

- Kakav je to način, da nas tek na računu obaveste o ovakvoj odluci. Kada je to izglasala Skupština grada ili Gradsko veće? - pita se penzioner Milovan Savić, koji će ubuduće umesto 4.119 dinara, plaćati račun 6.221 dinar.

Iako je smanjivanje subvencija najavljivano proteklih desetak dana od čelnika prestonice, zvanična odluka nikada nigde nije objavljena. Kako nezvanično saznajemo, računi za april su retroaktivno promenjeni, jer se grad na ovu nepopularnu meru odlučio 5. maja, kada su doneseni „zaključci izmena Interventnih mera“.

Sugrađani koji su se javili našoj redakciji žalili su se i na kraće rokove za plaćanje ovih računa.

JOŠ JEDNA ROKADA Do promene je juče došlo i u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju. Na mesto gradskog sekretara postavljena je Slavica Savičić, dok će joj njen prethodnik Petar Živanović ubuduće biti prvi pomoćnik.

- Obično kada dobijem račun za „Infostan“ imam rok od desetak dana da platim, da bih ostvarila pravo na subvenciju. Sada nije tako. Račun sam dobila 13. maja. Moram dobro da se organizujem, zato što i onako malu penziju dobijam 10. i 25. u mesecu - jada se Nada Kordić.

Mnogi od 60.000 Beograđana koji imaju subvencionisanu cenu, juče nisu ni dobili račun za april, pa i ne znaju da će im biti uvećani rashodi u porodičnom budžetu.

U JKP „Infostan“ kažu da oni samo evidentiraju i obračunavaju račune po nalogu Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Gradskog centra za socijalni rad.

- Rok za korišćenje popusta korisnika sa subvencijama je 19. maj, pa će u skladu sa time svi stići da plate račune i iskoriste popust na vreme - kažu u „Infostanu“.


SMENjEN NENAD MATIĆ IZ PUPS

Dosadašnji sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nenad Matić (kadar PUPS) ubuduće više neće obavljati ovu funkciju. Na njegovo mesto u ponedeljak će biti ustoličena Jasmina Ivanović (53), diplomirani socijalni radnik i porodični psihoterapeut.


KO IMA PRAVO...

Subvencije za komunalije ostvaruju slepa lica, oboleli od distrofije, cerebralne i dečije paralize, plegije i paraplegije, autizma, multipleks skleroze, bubrežni bolesnici... Beneficirani su i penzioneri sa najnižim primanjima, hraniteljske porodice u kojima su smeštena deca bez roditeljskog staranja, ratni vojni invalidi...

POPUSTI OD 10 DO 30 ODSTO

Socijalno ugroženi će ubuduće imati popuste od 10 do 30 odsto. I to po sledećoj formuli: smanjenje sa 50 na 30 odsto, sa 40 na 25, sa 30 na 20, sa 20 na 15 odsto, dok jedino nije menjano za one koji imaju 10 odsto niže račune. Popust se ostvaruje samo na iznos računa do 8.000 dinara.