NA teritoriji Beograda trenutno ima više od 220 divljih deponija, za čije uklanjanje ove godine Privremeni organ predvideo 120 miliona dinara. Jedna od prvih akcija organizovana je u utorak u Borči.

Operativci JKP "Gradska čistoća", uklonili su 180 kubika đubreta koje se nalazilo pored vrtića "Dunavska bajka". "Čistoća" je za potrebe uklanjanja ove "divlje" deponije angažovala 15 radnika, jednu kombinovanu i jednu građevinsku mašinu, kao i četiri transportna vozila. Sledeća akcija će biti na teritoriji opštine Čukarica.

- Nastavićemo sa čišćenjem deponija, jer su one veliki problem u Beogradu - rekao je u utorak Goran Vesić, sekretar Privremenog organa koji se nalazi na izbornoj listi SNS za gradske izbore. - Nažalost, prethodna vlast se nije mnogo bavila tim problemom, iako su deponije ne samo ruglo za grad, već i potencijalni izvor zaraza.

Vesić je naglasio da će taj problem biti sistemski rešavan i da se naći način da kompanije koje prave divlje deponije, budu kažnjavanje.

- Biće sprovedene akcije usmerene i ka građanima, jer deo divljih deponija nastaje zbog toga što oni bacaju otpad. Ne mogu da shvatim da bilo kome pada na pamet da pravi deponiju pored obdaništa - rekao je Vesić, najavivši da će biti osvetljena mesta gde se one prave, a biće postavljene i kamere.

Da bi se uticalo na očuvanje životne sredine i sprečilo formiranje novih divljih deponija, naselje Popova bara dobiće 34 kontejnera, Sebeš 18, a Preliv osam.

EKOLOŠKA "BOMBA"

VESIĆ se osvrnuo i na gradsku deponiju u Vinči, koja je po njegovim rečima najveći ekološki problem u Beogradu i prava ekološka bomba na Balkanu.

- Ta deponija ne može još mnogo godina da prima otpadni materijal. Želimo da u narednom periodu uradimo modernu fabriku za reciklažu, za koju postoji interesovanje stranih kompanija - rekao je Vesić.

SMETLIŠTA NA ULICI I U DVORIŠTIMA

SMETLIŠTA i mini-deponija ima i na zelenim površinama, ali i u dvorištima. O tome najbolje svedoči ova fotografija koju je naš čitalac snimio u Ulici Marka Oreškovića u Zemunu.