MALO je prestonica u svetu koje imaju toliko vodotokova poput Beograda. U 17 beogradskih opština ima ih 200, ne računajući Dunav, Savu i Kolubaru. Nažalost, nemarnošću nadležnih, ali i samih Beograđana, mnogi su zapušteni, obrasli u šiblje. Neki su uvedeni u kanalizaciju, a ima i onih koji su postali kolektori otpadnih voda, poput Kaljavog potoka na Voždovcu.

Kaljavi potok za samo nekoliko kilometara, od svog izvora na Torlaku, prolazeći gusto naseljeni deo Kumodraža, postaje kolektor svih otpadnih voda, izvor zaraze i nesnosnog smrada.

Pre tri godine Sekretarijat za komunalne i stambene poslove najavio je projekat po kome bi trebalo ovaj problem potpuno da se reši. Za tu priliku angažovano je Javno-komunalno preduzeće "Beogradvode". Međutim, radovi su stali u delu Banjičkog puta i Plitvičke ulice, nedaleko od "Maser Tehnogasa". Na potezu od 330 metara, tik uz kuće i dalje slobodno teku fekalije. Oni koji prvi put prolaze ulicom, zgoze se od smrada, ali i velikog broja pacova koji pretrčavaju ulicu.

U JKP "Beogradvode", koje je 2011. godine uredilo deo Kaljavog potoka, još uvek ne znaju da li će ove godine biti nastavljeni radovi, vredni 15 miliona dinara.

- Regulacija Kaljavog potoka stavljena je u predlog programa za 2014. godinu. Međutim, program još nije usvojen - kažu u "Beogradvodama".

Podsećamo, Kaljavi potok protiče kroz dve opštine - Voždovac i Rakovicu. Kao bistar potok izvire kod Torlaka, a samo nekoliko kilometara dalje, kao kanalizacija uliva se u Topčidersku reku. Duž svog toka, prolazi ispod Avalskog puta, uliva se u kolektor kod Borske ulice, a iz kolektora izlazi u Košutnjaku 108 metara pre ušća. Ceo tok, od Avalskog puta kod Banjice do uliva u kolektor, regulisan je, sem tih 330 metara uzvodno od mosta kod fabrike "Meser Tehnogas". U tom delu Voždovca, u Kaljavi potok ulivaju se Banjički potok i potok Jelezovac. Prema rečima stanara, kada padaju kiše, na neregulisanom delu Kaljavog potoka izliva se prljava voda iz korita i plavi okolne objekate.

ZA UREĐENjE TREBA 15 MILIONA DINARA

UREĐENjE neregulisanog dela Kaljavog potoka, procenjeno je na 15 miliona dinara. Potrebno je mašinski i ručno iskopati mulj i zemlju, betonom napraviti "tampon sloj", kao i spojeve sa potocima koji se ulivaju u Kaljavi potok.

Takođe, potrebno je ugraditi AB cevi, iseći šiblje i drveće na trasi, a na kraju urediti gradilište po završenim radovima.