SLIKE Bolnice za pedijatriju, u okviru KBC "Zemun", na kojima se vide majke kako spavaju pored dece na podu, na rasturenim dušecima, iscepane stolice i zarđale kadice, uzburkale su javnost.

Uprava ove zdravstvene ustanove priznaje da su fotografije osvanule na društvenim mrežama i u medijama originalne, ali odbacuju sve navode vezane za rad i funkcionisanje bolnice kao neosnovane i netačne.

Iako je zgrada u kojoj je smeštena pedijatrijska klinika, stara sto godina i prilično oronula, bolničke sobe i lekarske prostorije su čiste i sređene, koliko je to moguće, s obzirom na vremešnost objekta. Kao i u ostalim dečjim bolnicama, i ovde majke, ukoliko nema kreveta, spavaju na ležajevima na rasklapanje sa dušekom.

- Dana kada su napravljene fotografije, odeljenje pedijatrije je bilo krcato, sa maksimalnim brojem beba u sobama - navodi docent dr Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun". - Razumljivo je da majke hoće da budu uz svoju decu, pa se pored krevetaca stavljaju jedan do dva pomoćna kreveta. Kada je takva gužva ne možemo svima izaći u susret, jer je najvažnije da detetu pružimo adekvatnu pomoć, što je u ovom slučaju i učinjeno.

Direktor naglašava da se pocepane stolice nalaze na terasi i služe da roditelji i posetioci sede.

- Zaposleni ulažu maksimalne napore da deca budu pravovremeno primljena i izlečena i da leže u humanim uslovima. Briga o deci je na prvom mestu, bez obzira na to da li će izazvati ljutnju neke mame što nije imala krevet.

I mame sa kojima smo razgovarale ističu požrtvovanost lekara koji, i u uslovima koji nisu sjajni, čine sve da pomognu deci. Kako kažu, one su došle zbog dece i nebitno je da li će spavati u krevetu ili na stolici.

- Veća 12 dana sam u bolnici sa ćerkom od četiri godine, kojoj su lekari ove bolnice spasli život - kaže Jelena Spasojević, majka male Nađe. - Šetali su nas od bolnice do bolnice, ne znajući šta je detetu, da bi na kraju ovde otkrili da ima pneumoniju. Otada ne idem više u dom zdravlja, odmah dovodim dete ovde. Uslovi možda nisu najbolji, ali su lekari i osoblje sjajni.

HRANA SE SPREMA U MLEČNOJ KUHINjI

PRAVILO u ovoj bolnici je da se hrana bebama priprema u mlečnoj kuhinji, a ne u sobama. Ako dete koristi specijalnu hranu, odnosno veštačko mleko, a bolnica nema od tog proizvođača, roditelji mogu da ga donesu od kuće.

- Imamo naše sterilisane flašice, ali ima majki koje insistiraju da hrane bebe iz "aventovih", koje nemamo - kažu sestre. - Onda majke presipaju mleko iz bolničkih u svoje.

HITNA INSPEKCIJA

NA klinici je u utorak obavljena vanredna kontrola, a u sredu ujutru je Komisija za unutrašnji nadzor odradila svoj deo posla. Utvrđeno je da nije bilo stručnih propusta u radu u zbrinjavanju deteta, čija je majka postavila fotografije. Bolnicu je u sredu posetila i inspekcija Ministarstva zdravlja.

ZA REKONSTRUKCIJU 1.500.000 EVRA

ZGRADA Pedijatrijske klinike je legat Karađorđevića, pod nadležnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Tek prošle godine dobili smo odobrenje da možemo da krenemo u rekonstrukciju, pa sada treba srediti neophodnu papirologiju - kaže Stojanović. - Sledeća godina bi trebalo da bude godina rekonstrukcije. Neke procene govore da je za to potrebno oko milion i po evra. Bez opreme.