I dok se lokomotiva uz škripu i huku zaustavljala na prvom koloseku, a glave listom mladih "zmajčeka" kroz prozore hvatale prvi susret sa slikama Beograda, odnekuda se pojaviše trubači sa kapama Deda Mraza. Đurđevdanski taktovi dočekali su uglavnom dvadesetogodišnjake dok su iz vagona silazili na pomalo sumornu železničku stanicu.

Pospani, jer su se cele noći veselili u vozu, pomalo i pripiti, jer je skoro svako poneo i neki alkohol, ali kažu - nema predaha. Jedva čekaju da se upoznaju sa Beogradom.

- Nema spavanja u hotelu. Čim se smestimo idemo da "švrljamo" po gradu, a uveče u noćni izlazak - kaže nam Lovro Dejak (20). - Imamo energije, izdržaćemo. Svi su nam pričali da je u Beogradu najbolji provod, pa smo došli da i mi budemo deo tog dobrog slavlja.

Grupa od osam drugara zapucala je iz Celja da na beogradskom trgovima uđe u 2014. godinu. Imaju već karte za organizovani doček u Domu omladine, ali će, kažu, pogledati kakva je zabava na ulicama. Čuli su da će Ceca pevati i to im je super.

- Cele noći nismo spavali, bilo je veselo - kaže nam Leo Karmilj. - Očekujem dobru zabavu, da upoznamo dobre ljude i ako bude valjalo, da se opet vratimo za neku sledeću Novu godinu.

U jednoj grupi mladića iz Ljubljane svi vuku kofere na točkiće, samo jedan prijatelj nosi balon od deset litara belog vina. Trećina je popijena, ali kaže da imaju još dva takva.

Ispred železničke stanice mlade goste iz Slovenije sačekalo je desetak autobusa, koji su ih razvezli po hotelima i hostelima u gradu.

- Stigli smo Beograde, juriš u provod! - uzviknuo je na stanici Jan Bogovič iz Ljubljane.


ROMANTIČNA VEČERA

DA Novu godinu sa devojkom Anjušom Artač dočeka u Beogradu stigao je i Denis Žerovšek (29) iz Ljubljane. Kaže da su prvi put u Beogradu i da će ostati četiri dana, takav im je aranžman.

- U vozu smo se napili, a sad na ovom hladnom jutarnjem vazduhu i otreznili, pa idemo dalje - priča nam Denis. - Došao sam sa devojkom, pa treba da nađemo i neki restoran za romantičnu večericu. Nadao sam se da će na Trgu pevati reper Đus, ali dočekaće nas Ceca. Nema veze, ko god da je, bitno je da bude veselo. Prijatelji su nam rekli i da obavezno odemo na pljeskavicu kod "Marakane", kažu tamo su najbolje.