Epidemija salmonele po beogradskim školama!
22. 11. 2013. u 21:39
Gradski zavod za javno zdravlje potvrdio prisustvo bakterije i u OŠ "Vuk Karadžić". Zaraženo najmanje petoro učenika. Sumnja na pekare i kioske brze hrane
PETORO učenika OŠ "Vuk Karadžić" ima salmonelu, potvrđeno je u petak kasno po podne "Novostima" u Gradskom zavodu za javno zdravlje, dok se broj zaraženih u OŠ "Drinka Pavlović" popeo sa na laboratorijski dokazanih deset slučajeva! Roditelji ove dve obrazovne ustanove iz centra prestonice su zabrinuti, jer broj zaraženih preti da bude još veći, s obzirom na to da veliki broj osnovaca odsustvuje sa nastave zbog stomačnih tegoba, koje su jedan od simptoma salmonele.
Dr Nevena Pavlović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje potvrdila nam je u petak prisustvo ove bakterije i u OŠ "Vuk Karadžić" uz napomenu da je reč o pet sporadičnih slučajeva.
- Učenici imaju različite tipove salmonele, nisu iz istog razreda i imali su tegobe još početkom novembra - kaže dr Pavlović. - S obzirom na to da su u pitanju školski kolektiv i deca, naše ekipe su iz predostrožnosti izašle na teren i uveli smo pojačan nadzor. Situacija je, za sada, pod kontrolom.
Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović potvrdio nam je prisustvo salmonele među učenicima njegove škole.
- Analize Gradskog zavoda potvrdiće da li je bakterija potekla iz kuhinje ili iz neke pekare u blizini škole - kaže Grušanović. - Obroke smo do zatvaranja "Zlatne varoši" dobijali iz ovog restorana, a posle toga je sklopljen ugovor sa keteringom "Lido".
Kako smo saznali od roditelja čija deca idu u ovu školu, svi osnovci su upućeni na konsultacije sa lekarima Doma zdravlja "Stari grad" i Gradskog zavoda, a naloženo im je i da u najkraćem roku urade laboratorijske analize stolice.
- Prema priči koja kruži po školi, osmoro učenika ima tegobe koje ukazuju na prisustvo salmonele - kaže Jelena, mama čije dete pohađa ovu školu. - Sumnjamo na krem sir koji su pojeli u školskoj kantini za užinu.
S obzirom na to da su OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Drinka Pavlović" na Starom gradu, i blizu jedna drugoj, mnogi sumnjaju da zaraza i nije potekla iz školskih kuhinja, već iz neke pekare ili kioska brze hrane na potezu od Kosovske do Takovske ulice.
KAKO SE JAVLJA
Salmonele su otporne u spoljnoj sredini, a na raznoj hrani mogu se održati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Javljaju se tokom cele godine, ali više u toku letnjih meseci. Oboljenje se ređe javlja sporadično, a češće u vidu manjih ili većih epidemija. Izolacija salmonela se vrši iz stolice, krvi ili povraćenih masa obolele osobe.
KAKO SPREČITI...
Da biste sprečili zarazu salmonelom hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65 stepeni i konzumirati u roku od najduže dva sata nakon pripreme, ili je čuvati u frižideru ispod osam stepeni. Najvažnija preventivna mera je dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa.
Naň
23.11.2013. 07:12
Higijena je ispod svake kritike, nije cudo stoSe ove epidemije pojavljuju.
Rezultat odnosa drzave prema ekologiji.
Komentari (1)