ŠTA treba da čine roditelji čije dete sa dve i po godine nedeljno troši oko 500 listova hartije i pravi sjajne crteže? Upravo na tim mukama su bili Dragan i Vesna Krtolica kada je njihov sin Dušan svojevremeno pokazao neverovatan talenat.

Sada ovaj dečak ima 11 godina, učenik je petog razreda Osnovne škole „Laza Kostić“ na Novom Beogradu i za sobom već ima tri samostalne izložbe. Prve dve su priređene kada je imao svega osam godina.

- Još kada je bio sasvim mali shvatili smo da Dušan iz sebe izbacuje neverovatnu količinu energije i informacija - počinje priču za „Novosti“ njegov otac Dragan. - Kako je vreme prolazilo, crteži su postajali sve konkretniji i shvatili smo da crtanju prilazi veoma ozbiljno i studiozno i da je fasciniran životinjama i prirodom. Već sa četiri godine odveli smo ga u slikarski atelje Zorana Čalije, kako bismo stvorili uvid u njegov talenat.

Prvi Dušanov učitelj slikanja nam jasno daje do znanja da je smisao umetnosti neprekinuta nit sa detinjstvom.

- Igra je jednaka kreativnosti - objašnjava Čalija. - Sve dok je njegov crtež u službi igre, to je stvaralački proces. U njegovom uzrastu ovakvi crteži su odraz emotivne inteligencije. Ipak, Dušan mi je bio beskrajno drag kada sam ga „stavio na muke“ dajući mu da precrta Direrov prikaz konjanika. On je bio osmogodišnji mališan, a ja sam mu namerno dao pretežak zadatak kako bih uvideo koliko je spreman da se suoči s njim. Na kraju, uradivši ga sjajno, ipak mi je rekao: „Ne želim da budem slikar, hoću da budem dete!“.

Ideja je da ni roditelji ni učitelj ovog mališana ne forsiraju ni u jednom pravcu, već ga puštaju da ga inspiracija sama povuče. Na svim poljima mali Dušan pokazuje izuzetan talenat.

- On zna sve periode istorije, teorije o nestalim dinosaurusima, mnogobrojne životinjske vrste i njihove podele. Zamislite, zna 65 vrsta torbara, a pre nekoliko dana mi je bukvalno sat i po nabrajao različite životinjske vrste. Nedavno smo mu kupili najskuplju i najobimniju enciklopediju životinja, a on je za nepune tri nedelje celu znao napamet!

Talentovanog dečaka pitamo kako vidi sebe kad odraste, a on, kao iz topa, govori da će biti zoolog.

- Izučavao bih životinje i izdao knjigu o njima, ali tako što ću ja sam da nacrtam svaku od njih - izričit je Dušan. - Sve životinje volim, plašim se samo meduza.

Do sada je Dušan objavljivao svoje radove u 250 umetničkih internet grupa u svetu. U elektronskim časopisima je osvanuo na sajtovima od Ekvadora do Tajvana. Dabome, njegovi crteži su prikazani i u svim zemljama okruženja.

- Do sada su stizali pozivi za gostovanja iz Indije, SAD, Australije... - nabraja Dragan Krtolica sve one koji su pozivali njegovog sina.

- Mi ga samo budno nadgledamo, ali ne sugerišemo ni jedan pravac. Pre nekoliko godina, kada smo postali svesni njegovog raskošnog talenta otišli smo s njim kod dečjeg psihijatra, koji je možda mogao da nam ukaže savetom na način na koji treba da ga usmeravamo. I taj dečji stručnjak bio je fasciniran Dušanom, bio je oduševljen njegovom rečenicom i načinom na koji govori, ali mi je u sećanju ostala jedna njegova misao: Dušan se „samo“ igra. Doduše, na spektakularan način.

PLOČICE“

DUŠAN je bucmast momak, sa puno šarma. Kako ga je otac zadirkivao da je debeljuškast i da mora da radi trbušnjake, mališan se dosetio kako da mu doskoči.

- Jednom je došao na čas crtanja i krišom mi rekao da ima „pločice“ na stomaku - uz osmeh se seća njegov učitelj Čalija.

- Upitno sam ga pogledao, a on je, „šmekerski“ zadigao majicu. Na stomaku je, pažljivo, flomasterom iscrtao „pločice“ kao što ih imaju bilderi.


TETOVIRANJE“

NEDAVNO su se Dušanovi roditelji zabrinuli, jer je mališan ozbiljno kasnio iz škole. Kada su mu krenuli u susret, videli su ga u školskom dvorištu, okruženog gomilom drugara. Svi su strpljivo čekali da im Dušan flomasterom „istetovira“ omiljenu životinju. Smenjivali su se bikovi, zmajevi, ptice... Posle mnogi nisu hteli da se kupaju, kako im se ne bi oprala omiljena „tetovaža“.