NAJSTARIJA beogradaska kafana "Gospodarska mehana", posle 193 godine, zatvara svoja vrata. Kultni gastronomski hram domaće kuhinje, zbog izgradnje Mosta na Adi, izgubio je saobraćajnu vezu sa ostatkom sveta, a tako i sa svojim vernim gostima.

- Nažalost, primorani smo da stavimo katanac na lokal koji na ovom mestu postoji od 1820. godine - sa tugom u glasu priča vlasnik Slavko Drinjak. - Izgradnjom nove pasarele koja povezuje Bulevar vojvode Mišića i novoizgrađeni most, mi smo izgubili saobraćajnu vezu. Jedini način da se dođe do lokala je tramvajem.

Prema Drinjakovim rečima, pre sedam godina, velikim sredstvima lokal je potpuno renovirao i doveo ga u reprezentativno stanje, sa etno-motivima. Unutrašnjost lokala mešavina je starog i novog doba. Dominiraju drveni nameštaj i vitrine, fotografije starog Beograda, ukrasna grnčarija, venci belog luka, crvenih papričica, radio aparati stari više od jednog veka.

- Čast i obaveza je imati lokal sa ovakvom tradicijom. Zbog toga smo, prilikom renoviranja, morali da vodimo računa da sačuvamo autentičan spoljni izgled iz 19. veka - kaže naš sagovornik.

Prethodnih godina, zahvaljujući kvatitetnoj hrani i higijeni, "Mehana" je sačuvala stare i prvukla veliki broj novih gostiju. Međutim, gubitkom kopnenog puta, broj praznih stolica se povećao, a bilo je i dana kada bi imali tek pokojeg, zalutalog prijatelja kafane.

ISTORIJAT "GOSPODARSKA mehana" otvorena je 1920. godine, a do ove nedelje nalazila se u Bulevaru vojvode Mišića 59. Lokal je bio prepoznatljiv po domaćim specijalitetima - vojnički pasulj, teletina ispod sača, jagnjetina sa ražnja i pljeskavica, sa autentičnom recepturom koja se ljubomorno čuva. Sredom se "Mehana" pretvara u pčelinju košnicu, jer se iz velikog kazana služi vojnički pasulj sa govedinom, bez limita.

Narednih dana deo enterijera biće premešten u prostor koji se nalazi u hotelu "Union", u Kosovskoj ulici. Tamo će se otvoriti novi lokal sa starim imenom i domaćom kuhinjom.

- Pokušaćemo da sačuvamo domaćinsku nit koju je gotovo dva veka imala "Gospodarska mehana" - kaže Drinjak.

Podsećamo, stara mehana otvorena je davne 1820. godine, po nalogu gospodar Jovana Obrenovića, koji ju je po svojoj tituli i nazvao. Ušuškana u podnožju senjačkog brda, nedaleko od Save, vekovima je primala putnike-namernike. Prolazili su razni osvajači, menjale se vlasti, upravljali razni vlasnici, menjala se klijentela, ali je naziv izdržao dva veka bez promena.

U 19. veku, nedaleko od kafane, nalazilo se carinski punkt - čumurkana, odakle su srpski trgovci skelom izvozili prasiće i drvenu građu, a uvozili šećer i drugi bakaluk. U mehani su se sklapali poslovi, a pored rabadžija i trgovaca, za astalima svoje mesto su nalazili žandari i špekulanti. Svoj ćošak, u koji niko nije smo da sedne, imao je i tadašnji knjaz Miloš Veliki. Prema priči, bio je čest gost, jer je ovde od raje dobijao prave informacije šta se dešava u tadašnjoj Srbiji.


ZATVARAJU KAFANE JEDNU ZA DRUGOM

POSLEDNjIH meseci Beograd je zahvatila epidemija zatvaranja kultnih restorana. Sa mape prestonice nestali su "Venecija", "Šumatovac"... Ne tako davno, najreprezentativniji beogradski restoran u Knez Mihailovoj ulici "Ruski car", posle 122 godine više nije u turističkim razglednicama sa tim imenom. Nema više ni "Grčke kraljice".