DŽEPOVI su nam se skratili, novčanici istanjili, pa će, izgleda, Beograđani, u mnogo većem broju nego ranijih godina, leto provesti na gradskim plažama. I ne samo na bazenima i Adi Ciganliji, već i na nekoj od desetine divljih, skrovitih kupališta, u krugu od 20 kilometara od centra grada. Da je sezona uveliko počela, da su sve iole uređene obale oživele, šarene od peškira i ležaljki, naša ekipa se uverila u četvrtak obilazeći plaže na Savi i Dunavu.

Nestašica se, međutim, vidi i po izgledu priobalja i rečima alasa koji su ostarili uz reku. - "Prošle godine je bilo bolje", kažu. I svi krive ekonomsku krizu, prazne opštinske kase, mada je jasno da je previše smeća, a premalo volje i truda.

LIDO KAO PRE 50 GODINA

ČINI se da je Lido, od koga se mnogoo očekivalo, najviše zakazalo. Zapušteno, trava pokošena tek ponegde, bez tuševa, vode ili mesta gde bi se pazarilo nešto da se popije ili pojede. Ipak, i bez pontonskog mosta, Beograđani su uspeli da se domognu ratnog ostrva i rashlade, na jučerašnjih tropskih 35 u hladu.

- Lido mi je najbliža varijanta, pa iako ovog leta izgleda lošije nego ikada ranije, redovno odlazim tamo - kaže Zemunac Filip. S. - Stiže se čamcima, povratna karta je 150 dinara. Voda je topla, plaža peščana i da je makar malo uređenija, ne bih se žalio.


POSLE KUPANjA
NA ROK KONCERT
U BLIZINI Nautičkog sela u Boljevcima uvek je zanimljivo. - Ovde se svakog vikenda, pa i tokom nedelje, nešto događa. Večeras je rok koncert lokalnih amaterskih bendova. Celog leta biće manifestacije. Blizu je i Bojčinska šuma, tamo mogu da se iznajme bungalovi, a "Bojčinsko leto" uveliko traje - preporučuju stalni gosti.

BELA STENA RAJ ZA DECU

JEDNO od najomiljenijih divljih kupališta je "Bela stena". Do nje se stiže isključivo čamcima, iz Pančeva ili Višnjice. Ove godine, sezona je zbog nestabilnog vremena kasnila, pa se nijedan prevoznik nije registrovao, ali četiri rade "na divlje". Cena povratne karte do ostrva je 300 dinara, ali "majstor" zna i da oprosti. Brodići prevoze do 19 časova.

Plaža "Bela stena" je, u četvrtak, usred radne nedelje bila puna, a vikendom, kažu ne može čačkalica da se spusti. Voda je topla, čista, pesak beo. Zbog plitke vode, kupalište naročito odgovara deci.

NAUTIČKO SELO KAO BISER

SURČINCI, ali i sugrađani ostalih delova Beograda kojima nije teško da se malo provozaju izvan grada, imaju na raspolaganju i "Biser na Savi", Nautičko selo u Boljevcima. Nije daleko od Bojčinske šume i poznatih "Kluba S" i "Kvina" u Jakovu, gde postoje i bazeni. Ovom obalom gazduje JP za turizam opštine Surčin i zvanično je kupanje zabranjeno, ali - kupačima niko ne može da zabrani da se rashlađuju.

- Ne možemo da pozivamo ljude na kupanje, jer to nije zvanično kupalište i nemamo spasioce, ali ne diramo nikog ko se kupa, mada to rade na sopstvenu odgovornost - kaže Goran Šušnjar, direktor JP za turizam Surčina.

Čitav prostor je lepo uređen, travica podšišana, postoji parkić za decu, kao i marina sa 60 vezova, gde zakup mesta za mesec dana košta od 2.000 do 5.000 dinara. Ima restorana, kafića, a meštani se kupaju sa obližnjeg starog šlepa.

- Ovde je predivno, pa mi stalno dolaze prijatelji iz Beograda - kaže Biljana. - Stalno sam sa decom pored obale, voze se bicikle, roleri. Postoji i mala, improvizovana plažica, mada se uglavnom u vodu ulazi sa šlepa.

TARZAN PLAŽA ZA AVANTURISTE

NEDALEKO odatle, u selu Progar nalazi se "Tarzan plaža". Sredio ju je gazda Žika Babić - Babuška. Tik uz njegov restoran, sav u drvetu i cveću, sa razapetim ležaljkama među stablima, Žika je izbetonirao deo obale i sada se meštani tu najradije kupaju. Porcija od 600 grama ribe, sa krompir salatom, marinadom i limunom, košta od 500 do 800 dinara, girice su 250 dinara, pa može i da se prezalogaji, u pazuama kupanja. A plaža je prozvana "Tarzan", jer sa drveta visi ogroman kanap, lijana, sa koje se kupači zaleću u vodu.

- Ove godine neću na more, što zbog posla, što zbog finansija, pa sam oduševljena jer sam otkrila ovo mesto - kaže Sandra J. - Lepo je, mirno, samo se nadam da neće da se pročuje za nju, pa da navale Beograđani.

NA ZABRAN SVI ZABORAVILI

ZABRAN, poznato izletište kod ušća Kolubare u Savu, znalo je da okupi dnevno, u sezoni, i po 10.000 kupača. Mogu da se iznajme čamci, da se peca, a postoji i nekoliko restorana u zaleđu plaže. Čitava površina Zabrana sa šumom i lovnim rezervatom je oko 60 hektara, a u njoj je smešteno i pet sojenica za odmor i uživanje.

- Više od tri decenije dolazimo ovde, ali je ove godine organizacija zakazala, pa je loše uređeno - kaže Ivana Milunov. - Ranije su bila dva pontona za bazenima za mališane, sada se ulazi sa ovog ogromnog kamenja.

Kako nam je objasnio Srđan Dragićević, direktor JP zaštite i unapređenja životne sredine u Obrenovcu, visok vodostaj, a zatim povlačenje Save, ostavilo je takvu sliku. Klupe, klackalice i mnoge druge rekvizite koji su krasili izletište su propali. Osim toga, ove godine ništa nije ulagano, jer Zabran tek prelazi u ruke ovog preduzeća, a samom obalom gazduju "Beograd vode".

BROJKE * 60 vezova ima u nautičkom selu
* 2.000 dinara prenoćište u Boljevcu
* 150 dinara povratna karta do Lida
*300 dinara povratna do Bele stene
* 500 dinara porcija ribe na "Tarzanki"


NEMA TUŠEVA, ALI IMA DA SE JEDE

NA plaži "Bela stena", za razliku od Lida, ima šta i da se popije i pojede, ali nema pijaće vode, ni tuševa. Tako može da se kupi kuvani kukuruz za 50 dinara, porcija pet ćevapa je 250 dinara, pomfrit i kafa "3 u 1" su 100 dinara, a riblja čorba košta 200 dinara.


ČAMCEM DO LICA OD 9.00 DO 20.00

BRODIĆI firme "Čamčić" prevoze putnike sa Zemunskog keja do Lida svakog dana od 9 do 20 časova. Vlasnik Slavko Kovačević kaže da se finansijska kriza oseća, jer je mnogima i ova cena skupa, iako se deci karta ne naplaćuje. Žitelji ovog dela grada kupaju se i na šljunkari, u Bloku 45.

BUNGALOVI ZA 3.000 DINARA

U NAUTIČKOM selu može da se nađe veoma pristojan smeštaj.

- Imamo bungalove na vodi koje izdajemo, to su apartmani sa kupatilom, terasom, tendom, ležaljkama. Celodnevni boravak sa noćenjem i doručkom za dve osobe je 3.000 dinara. Može se iznajmiti i samo za dan i tada je cena 1.500 dinara - kažu ljubazni domaćini.