DOM omladine pretvorićemo u instituciju koja će na mapi Srbije biti centar kulturnih i obrazovnih dešavanja za publiku od 13 do 19 godina. Učenici će ovde, uz simbolične cene, imati priliku da uživaju kroz razne edukativne programe, a sve u zabavnoj formi, za "Novosti" priča Marko Stojanović, glumac, pantomimičar i nekadašnji student Marsela Marsoa, koji je od ove nedelje i zvanično na čelu Doma omladine kao vršilac dužnosti direktora.

- Želja nam je da ova institucija u centru grada oživi kao jedno mesto gde će se naši korisnici osećati kao kod kuće. Pre svega, želimo da mladima, uz odgovarajuće sadržaje, aktiviramo čula. Takođe i da vratimo starije generacije koje su nekada kao tinejdžeri odrastali u Domu omladine. Oni sada imaju decu, pa i na taj način želimo da više generacija pronađe neko svoje interesovanje pod ovim krovom - kaže Stojanović.

* Kakve konkretne programe planirate da uvedete?

- Dom omladine ima gotovo 4.000 kvadrata, mnogo prostora koji može kvalitetno da se iskoristi. Pored muzičkih, scenskih i drugih programa, postoji mogućnost da mladima omogućimo da šire svoja interesovanja na savremene tehnologije. Tako bi u radionicama imali priliku da nauče kako se prave roboti, nove aplikacije na androidu, ali i besplatan internet. Cene bi bile više nego popularne, koji bi svaki školarac za đačkom knjižicom mogao sebi da priušti. Kada mogu narodni poslanici da piju sokove po neekonomskim cenama, mogu i učenici da imaju jeftina bezalkoholna pića u našim ugostiteljskim objektima.

ZA "MAGACIN" NAM TREBA PARTNER PORED centralnog objekta, upravljate i "Magacinom" u Ulici Kraljevića Marka.
- Taj prostor mora da se uredi, a za takav poduhvat treba nam partner, jer je reč o velikim građevinskim radovima. Sami nemamo toliko sredstava. Postoje zainteresovane strane, pa verujem da ćemo i taj projekat da realizujemo.

* Kakve planove imate za predstojeće leto?

- Ispred Doma omladine, na Platou Milana Mladenovića, imamo jednu malu terasu koja je u našem vlasništvu. Želimo da oživimo taj prostor koncertima poznatih muzičara, ali i onih malo manje poznatih, kojima bi to bila odlična prilika za afirmaciju.


U SRBIJI VLADA I KRIZA DUHA

* KAKO vidite danas stanje u srpskoj kulturi?

- Velika je ekonomska kriza, a ja verujem da je ona jednom delom i proizvod krize duha u Srbiji. Kultura je vitalan proizvod. A godinama unazad imamo krizu kulture i obrazovanja - jasan je Stojanović.

BIOGRAFIJA

* ROĐEN u Beogradu 1971. godine

* Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti

* Specijalizirao pantomimu na Pariskoj međunarodnoj školi mimodrame Marsela Marsoa.

* Predsednik je Karling saveza Srbije

* Od 2005. aktivan u Olimpijskom komitetu Srbije.

* Oženjen, otac trinaestogodišnjeg sina