VRTIĆ izgrađen u polukrug, poput lepeze, sav u staklu, sa rampom preko koje će moći da se pređe iz jednog dela zgrade u drugi, dobiće najmlađi žitelji novobeogradskog naselja "Belvil". Radnici GP "Napred" trenutno postavljaju stolariju i rade izolaciju objekta, kako bi ispoštovali rok za završetak radova - 30. april.

Maja Dimitrijević, direktorka PU "11. april" na Novom Beogradu ističe da posle toga sledi opremanje objekta i nada se da će već na jesen više od 200 mališana moći da se useli u jedno od najsavremenijih obdaništa u prestonici.

- Ovaj objekat, kao i "Zvezdana prašina" na Bežanijskoj kosi, pravljen je kao energetski efikasan - kaže Dimitrijevićeva. - To znači da će problem zagrevanja prostorija i vode biti rešen uz pomoć zemljanih izvora i solarnih ploča. Tako će biti smanjeni režijski troškovi.

Velike površine koje bi u drugim objektima bile pokrivene fasadom u ovom vrtiću biće napravljene od specijalnog troslojnog stakla, koje će sa unutrašnje strane imati ogradu, a sa spoljne posebnu zaštitu u vidu limene zavese.

- Ovo je masivan objekat u kome su sve sobe međusobno povezane, a materijali kojima se radi su prvoklasni - kaže Ilija Jakovljević, šef gradilišta. - Prostor je maksimalno iskorišćen. Sanitarni čvorovi su povezani sa sobama, a objekat će biti prirodno osvetljen, jer će pored toga što je sav u staklu imati i krovne prozore. U prizemlju je planirano da veliki prostor ostane otvoren, kao svojevrsna pozornica.

U naselju "Belvil" je, prema poslednjim podacima koji su stigli u Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, useljeno 1.890 stanova. Novoizgrađeni vrtić biće namenjen pre svega mališanima iz ovog naselja, a ako bude potrebe, a i mesta, upisivaće se i deca iz okolnih blokova.

- Nadam se da neće biti gužve - kaže direktorka Dimitrijević. - Decu nećemo upisivati dok sve ne bude gotovo, možda ćemo samo primati molbe da bismo znali koliko je interesovanje. Kapacitet je po šest jaslenih i vrtićkih i dve predškolske grupe.


ZBOG TENDERA KASNE RADOVI U BLOKU 61 NA drugo obdanište u Bloku 61, koje je planirano za izgradnju ove godine, roditelji će morati malo da sačekaju s obzirom na to da preduzeće "Interkop", koje je izabrano na tenderu, nije ispunilo ugovorne obaveze. Kako saznajemo, u toku je priprema dokumentacije za novi tender.

1.700 KVADRATA

PROJEKTANT obdaništa u Univerzitetskom naselju je Aleksandar Vuja. Bruto površina objekta je 1.894 kvadratna metra ili oko 1.700 kvadrata neto. Radovi su počeli 1. avgusta 2012, a kraj izgradnje planiran je za 30. april.


SVE NA DUGME

NOVI vrtić u "Belvilu" imaće najsavremeniji sistem klimatizacije i ventilacije, centralni video-nadzor, dvorište opremljeno mekim podlogama i spravama za bezbednu igru dece. Biće postavljeni i posebno dizajnirani ekrani koji će vaspitačima, deci i roditeljima prikazivati energetske performanse objekata i uštedu energije.