NOVE mere uvedene u javni gradski prevoz "žive" već celu radnu nedelju i na pojedinim linijama Beograđani uveliko poštuju nametnuta pravila. Ipak, ima i vozila gde su kontrolori "nevidljivi" za putnike koji njihova "uputstva" ignorišu. U "Bus plusu" naglašavaju da će uvođenje novih mera omogućiti reorganizaciju vozila na pojedinim linijama, čime će građani dobiti kvalitetniji prevoz.

Kako objašnjavaju u preduzeću zaduženom za naplatu karata i kontrolu u gradskom prevozu, ukupan broj vozila neće biti smanjen.

- Linije sa nedovoljnim brojem očitavanja biće redukovane tako što će na nekima broj vozila biti smanjen, na nekim će velika zglobna vozila biti zamenjena solo vozilima ili mini busevima - kažu u "Bus plusu". - Samo će linije sa drastično manjim brojem putnika od proseka biti ukinute. Vozila sa tih linija biće preusmerena na linije koje su prema broju očitavanja opterećenije i na kojima je do sada bila gužva.

POVREĐENI KONTROLORI I PUTNICI ZA sat vremena petoro putnika u četvrtak ujutru je povređeno u autobusima gradskog prevoza. Zbog naglog kočenja autobusa na liniji "88" u blizini Sava centra lakše povrede zadobilo je troje kontrolora, a slično su prošli i putnici koji su povređeni u Požeškoj ulici, odnosno kod Tržnnog centra na Banjici. Kako smo nezvanično saznali, kontrolori su povređeni u blizini Sava centra kada je vozač autobusa na liniji "88" naglo zakočio jer su se ispred njega sudarila dva kamiona. Muškarac starosti oko 37 godina istegao je vratni deo kičme, dok je muškarac starosti oko 40 godina zadobio povredu slabinskog dela kičme. Treći kontrolor, starosti takođe 37 godina, povredio je rame. Povređeni su prevezeni u Urgentni centar gde su ih zbrinuli lekari.

Nadležni podvlače da, bez obzira na to da li putnici imaju mesečne ili pojedinačne karte, one se moraju očitavati kako bi sistem pružio realnu sliku na svakoj liniji. U proseku ima oko milion očitavanja dnevno, od kojih oko 85 odsto sa personalizovanih i 15 odsto sa nepersonalizovanih kartica.

Analiza očitavanja urađena za mart mesec pokazala je da je najveći broj očitavanja na liniji "50", koja saobraća od Ustaničke do Banovog brda, zatim na liniji "78", pa "23", "37"... Najviše vožnji očitano je na linijama "95", "12", "25P", "18", "7" i "9". Linije na kojima je zabeležen najmanji broj očitavanja "Bus plus" kartica u junu, pre uvođenja novih mera, bile su: 38, 110, 522, 34L i 405 L.

Prosečan broj očitavanja po polasku sa okretnica na navedenim linijama prošlog meseca bio je 38 - 0,14 očitavanja po polasku sa okretnice (na sedam polazaka, jedan putnik je očitavao karticu), 110 - 0,23 očitavanja po polasku (jedan putnik je očitavao karticu na 4 polaska), 522 - 0,34 očitavanja po polasku (jedan putnik na tri polaska), 34L - 0,53 (na dva polaska jedan putnik se očitavao), 405L - 0,78 (na 100 polazaka 78 putnika).

Analize očitavanja radiće se i dalje, i prema njima, kao i prema ostalim saobraćajnim analizama, Direkcija za javni prevoz obavljaće dalje izmene u skladu sa dobijenim rezultatim u cilju unapređenja javnog linijskog prevoza.

SVIM OSNOVCIMA BESPLATNE KARTE

GRAD će svim beogradskim osnovcima do kraja godine obezbediti besplatne karte.

- Uložićemo napor da obezbedimo kartice za sve beogradske školarce koje će oni početi da očitavaju, i da uče koje linije kako funkcionišu i gde mogu kojim linijama da se prevezu - rekli su u Gradskoj upravi.

Inače, "Bus plus" je izdao 5.500 personalizovanih kartica za osnovce, a u maju je evidentirano 2.500 dopuna.