Bulevar prestonica boze

M. V. MITROVIĆ - I. D. LABOVIĆ

22. 06. 2012. u 22:13

Beograđani i dalje gase žeđ na tradicionalni način - u poslastičarnicama. Za čašu treba izdvojiti od 40 do 100 dinara. Klaker i kabeza ne mogu se kupiti nigde u prestonici

OMILJENA osvežavajuća pića starijih Beograđana - kabeza i klaker, ne mogu se kupiti ni u jednoj poslastičarnici u prestonici. Nostalgiju za ukusima iz detinjstva i bezbrižnim letnjim danima sugrađani mogu ugasiti jedino bozom i to samo na nekoliko mesta u gradu. Iako su retka, posećuju ih i mladi Beograđani koje su bake i deke, ali i roditelji naučili da piju zdrave i osvežavajuće napitke.

Bake i deke decenijama su učile kako se žeđ i letnja žega najbolje gase upravo bozom, pa tu tradiciju prenose i na svoje unuke. Zato je i "preživela", pa se može kupiti i u nekoliko marketa u prestonici, mada njeni ljubitelji najviše vole da je "gustiraju" iz ruku starih majstora.

Bulevar kralja Aleksandra "glavno" je sedište boze, jer se u ovoj ulici nalaze čak tri objekta u kojima se prodaje.Tako se na potezu od početka Bulevara do Zvezdare čaša ovog pića može popiti u "Bombaju" gde košta 90, dok za litar treba izdvojiti 180 dinara, a u "Lionu" i "Pelivanu" može se pazariti po ceni od 70 dinara za čašu, dok je litar 140.

- Uglavnom je piju stariji, ali dovode i svoju decu i unuke, jer je boza pre svega veoma zdrava - rekli su u poslastičarnici "Lion". - Trudnice su tradicionalno najbolje mušterije, jer je piju u velikim količinama. Služi se uz krempite, šampite, baklave i tulumbe.

Već 58 godina u Sremskoj ulici, u prostoru koji nosi isto ime, boza se priprema po receptu Veljka Stojanovića, čiji je unuk nasledio njegovo ime, ali i "tajne" recepte.

PRETHODNIK "KOKA KOLE" KLAKER je prvi prethodnik najpopularnijeg gaziranog pića na svetu - "koka kole". Bezalkoholno je, bistro, osvežavajuće piće. Pravi se od vode i šećera, a dodatak koji mu se dodaje boji ga u crvenu, lila ili braon boju, a proizvodile su ga sodadžije. Klaker je bio jedno od retkih osvežavajućih pića koja su se mogla kupiti, a prodavao se u staklenim flašama od dva decilitra, dok je poklopac bio od porcelana, sa gumom radi dihtovanja, i imao je žičani držač. Tradicionalno se prodavao iz velike vangle napunjene ledom, a danas se može pronaći samo na vašarima.

- Moj deda je 1954. godine došao iz tadašnje Čehoslovačke i na ovom mestu otvorio poslastičarnicu, koja, evo, i dan danas traje - objašnjava Stojanović. - Sestra i ja smo treća generacija poslastičara u našoj porodici, ali imamo majstora koji je "specijalista" za bozu. Kupuju je i mladi i stari, uglavnom kao "špricer" - mešana sa limunadom, a uz nju naše stalne mušterije najviše vole šampite i žito sa šlagom.

Zanimljivo je da bozu rado piju i stranci, ali uglavnom po preporuci Beograđana i po najnižoj ceni od svega 50 dinara za čašu. Još jedno kultno mesto, gde se decenijama jedu kolači i pije napitak od kukuruznog brašna je i poslastičarnica "Aca", gde se boza prodaje po ceni od 40 do 100 dinara, u zavisnosti od količine.

Za one mlađe, koji ne poznaju čari boze, ovo piće u istorijskim tekstovima spominje se još od 900. godine, a prvi put je napravljena u turskom delu centralne Azije. Njeno "zlatno" vreme bilo je u vreme Otomanske imperije, a ljubav prema ovom osvežavajućem napitku traje do danas.

SOK KOGA SE SAMO SEĆAMO

NAZIV starog srpskog pića kabeza potiče od turske reči koja znači sok. Ranije je bilo jako popularno osveženje i to naročito na vašarima. Autentična kabeza proizvodila se samo u malim sodadžijskim radnjama, koje su sada potpuno nestale. To je piće crvene ili narandžaste boje, koje se pravi od biljnog sirupa i sode. Ima sladak ukus i blago je gazirano. U Beogradu se nigde ne može kupiti, ali u Nišu postoji radnja sa tradicijom dugom 40 godina, gde se još uvek proizvodi kabeza i klaker.

RECEPT

BOZA je veoma jeftino piće, ali za nju treba izdvojiti dosta vremena i živaca. Razlog je u tome, što dobra boza mora da odstoji najmanje jednu noć. Pola kilograma kukuruznog brašna stavi se u pet litara mlake vode i ostavi da odstoji desetak sati ili celu noć. Lonac sa brašnom i vodom stavi se na laganu vatru i krčka tri sata, a potom se skloni sa šporeta da se ohladi. U međuvremenu, 20 grama kvasca stavi se u mlaku vodu da se rastopi, a onda u prokuvano ohlađeno kukuruzno brašno. Za kraj, boza se dobro promeša i ostavi da stoji još desetak sati. Posle toga se procedi kroz gustu gazu i zasladi sa pola kilograma šećera, a ko voli i slađe - može se staviti i veća količina. Napitak se potom sipa u flaše, ali se nikako ne smeju zatvarati, jer zbog vrenja kvasca boce mogu da "eksplodiraju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Zivorad

23.06.2012. 00:37

Ovaj recept za bozu nije tacan. Tu nesto fali. Nije dovoljno samo uzeti obicno kukuruzno brasno vec se tu mopra dodati jos nesto, ali sta? Mozda brasno ne treba da bude fino mleveno vec grublje? Ja sam pravio bozu po jednom receptu koji sam nasao u jnekom starom"Kuvaru", a koji je isti kao i ovaj gornji iz clanka, ali mi nikada nije dobro ispala. Ako neko zna dobar recept neka ga ovde napise ali sa preciznim podacima. Zivim u tudjini pa bi je pravio deci jer je zdrava. I hvala svakom unapred.

Britva

13.08.2012. 22:35

@Zivorad - Treba valjda da se pece na tihoj vatri, ljudi obicn ozagreju previse pa bude gusta pa onda razblazuju s jos vode i tako pokrenu lancanu reakciju poteza koima se udaljavaju od originala. Dakle, strpljenje je valjda tajni sastojak.

Jes nekad bilo dobro, ali šta ćemo za sutra?

23.06.2012. 11:46

Ej bre novinari ! Ne živi se od prošlosti. Šta ćemo sa budućnošću? Kakav klaker, kakva kabeza, šta je sa vama ljudi? Dajte malo da vidimo šta treba raditi da bi se opstalo, da bi država napredovala? Šta je pametno, a šta glupo, dajte malo više tekstova o tome.

Dragan

24.06.2012. 08:11

@Jes nekad bilo dobro, ali šta ćemo za sutra? - Da si ikada probao ova osvezavajuca pica i da si citao o istoriji odnosno o nastancu ostalih pica shvatio bi kakvu si glupost napisao. Klaker i kabeza jesu pica stara vise od 100 godina i kao takva su jedna od najsavremenijih. Vino ljudi prave i piju vise od 8000 godina pa niko zbog toga Francuze danas ne smarta zaostalim jer najvise proizvode i konzumiraju ovo pice. Pivo se konzumira vise od 6000 godina. Da li to znaci da su britanci i nemci kao nacije pivopija zaostali?

miki

12.01.2018. 01:37

Gde se to u Nišu može kupiti kabeza i klaker, u kojoj radnji ako nije tajna?