PREDSTOJEĆE leto Novobeograđani će moći da šetaju terazijskom kaldrmom, osveže se u staroj fontati prečnika 12 metara i provozaju tramvajem koji vuku konji! Ukoliko i žitelji Starog grada požele da pojedu sladoled okruženi damama u elegantnim haljinama i gospodom sa halfcilindrima - moraće da pređu Savu!

Izgradnja tematskog parka "Terazije", koji će biti ukrašen replikama objekata iz 1930. godine i koji se nalazi između Železničke stanice "Novi Beograd" i Tržnog centra "Super Vero", privodi se kraju. Do početka leta Beograđani će moći da se vrate u vreme pre Drugog svetskog rata, kada su Terazijama prolazili tramvaji, dame šetale u živopisnim haljinama, a gospoda nosila cilindre...

- Prema idejnom rešenju na ovom prostoru se uveliko gradi scenaristička replika Terazija iz tridesetih godina - kaže Nenad Milenković, predsednik Opštine Novi Beograd. - Terazije će činiti središnji deo trga prekriven kaldrmom, sa fontanom koje će izgledati kao stara (a ne sadašnja), ali i verne replike objekata poput hotela "Moskva", "Balkan" i "Kasina", koji će dominirati ovim prostorom. Fasade objekata, koji se trenutno grade, biće "presvučene" kulisama, kako bi što vernije prikazale predratni Beograd.

U tematskom parku Beograđani će moći da popiju kafu, da se prošetaju i opuste. Na tom prostoru nalaziće se i kafane u čijim će baštama služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba. Ovde će se odvijati i kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljaće se stari zanati, prodavati suveniri, ali i promovisati turizam prestonice. Objekti u parku, koji će inače biti zatvoren za saobraćaj, radiće tokom cele godine.

PARK U BROJKAMA * 18.000 kvadrata ukupna površina parka
* 6.800 kvadrata originalne kaldrme
* 3.700 kvadrata samo pešačkih staza
* 3.000-4.500 kvadrata poslovnog prostora
* 600 kvadrata zelene površine
* 10 objekata u celom kompleksu

- Ovaj park, koji će imati 600 kvadrata pod zelenim površinama, moći će da se iznajmljuje filmskim ekipama, modnim studijima za revije ili neke druge događaje kojima priliči ovakav ambijent - objašnjava Milenković. - Postavljaju se i šine u dužini od 400 metara, a biće i dva tramvaja koja su nekada vozila Terazijama. Očekujemo i oldtajmere, ali tek kada rešimo problem kako da ih "sačuvamo" od posetilaca.

"BUVLJAK" ĆE BITI ISELJEN

TEMATSKI park će ostati, čak i kada bude završena Železnička stanica Novi Beograd, pa i Autobuska stanica sa koje će polaziti autobusi ka Vojvodini i zapadnoj Evropi.

- Jedino će OTC, popularni "buvljak", biti iseljen, a sve ostalo ostaje - kaže Milenković.- "Terazije" će biti turistička atrakcija. Ovo je odlična lokacija za razne manifestacije. Stanica će biti po ugledu na evropske, neće zauzimati veliki prostor, nego će biti funkcionalna.

GRAD FINANSIRA GRADNjU PARKA

IZGRADNjU tematskog parka finansira grad Beograd, opština Novi Beograd je zadužena za izgradnju objekata, dok gradska preduzeća uređuju zelene površine i grade infrastrukturu. Novi Beograd će iznajmljivati prostor od 3.000 do 4.500 kvadrata i ubirati prihod. Do sada je veliki broj ugostitelja pokazao interesovanje za zakup poslovnog prostora u parku, pa se očekuje velika konkurencija kada bude raspisan javni poziv.