SKIDANJEM itisona na kojem su Ana Ivanović i Janko Tipsarević svojevremeno trenirali, tokom božićnih praznika počela je kompletna rekonstrukcija bazena "11. april", koja će biti završena do leta.

Novobeograđani su skoro dve decenije bez zatvorenog bazena, a 11. aprila, za rođendan opštine, najverovatnije će dobiti nov, kompletno rekonstruisan objekat. Svi radovi će ukupno koštati oko 360 miliona dinara.

- Nadamo se da će zatvoren bazen biti svečano otvoren za dan Opštine, po kojem i sportski centar nosi ime, jer je rok za završetak radova, koji su započeti 10. januara, 180 dana - kaže Snežana Stiković, direktor SC "Novi Beograd".- Kada se to završi, počeće uređenje okoline spoljnih bazena, koji će dobiti nove pločice i tribine.

Glavni projekat je završen još 2007. godine, a radovi su počeli dve godine kasnije. Prva faza završena je 2010. i tada su zamenjeni kotlarnica i podstanica, stakla i bravarija, uređene su zimske garderobe, završena termoizolacija i struja. U toku je druga faza koja je najznačajnija za korisnike, jer podrazumeva uređenje bazena i krova.

ZATVOREN JER JE BIO NEISPLATIV IAKO potpuno ispravan, bazen je svojevremeno zatvoren jer, jednostavno, nije bio isplativ! Kada je izgrađen bio je poslednji arhitektonski krik - podignut na stubove, sa modernim filterima, staklenim krovom i drvenim gredama. Ipak, bazen je izgrađen pre skoka cene nafte, pa je podrazumevao veliku potrošnju za grejanje i ventilaciju.

- Kad bazen ponovo otvori vrata kupačima, ponovo ćemo imati plivački klub, školu plivanja i ronjenja, a deca će moći da uče tehnike, vaterpola i umetničkog plivanja - kaže Stikovićeva. - Imaćemo kompletan sportski centar sa svim potrebnim sadržajima koje najmnogoljudnija opština zaslužuje. Ana Ivanović i Janko Tipsarević će biti pozvani na otvaranje, a tenis će moći da igraju u balonu umesto u bazenu!

Tokom leta ponovo će biti organizovana besplatna škola plivanja za školarce, škola stonog tenisa i odbojke na pesku, a od jeseni će početi razgovori oko toga kako bi novobeogradski đaci od petog do osmog razreda mogli da treći čas fizičkog iskoriste na bazenu. Pošto se u Novom Beogradu nalazi sedište mnogih firmi, biće ponuđeni i biznis termini koje će poslovni ljudi moći da koriste za relaksaciju.

GREJANJE NEKADA se vlažan vazduh na bazenu izbacivao da ne bi došao u dodir sa drvenim gredama i ubacivao nov koji se dodatno grejao. Sada će kompleks imati kompletno novu klimatizaciju, koja će biti 2,5 puta jeftinija od stare. Takođe, solarnim pločama će se grejati voda i bazen, što će biti pogotovo značajno tokom jeseni i zime.

Prošle jeseni završena je sanacija novobeogradske hale sportova, pa su atletičari umesto oko bazena dobili nov prostor za trčanje i vežbanje, a stanovnici Novog Beograda mogućnost da se bave svim sportovima kojima žele da se bave.

NAPOLJU VATERPOLO, UNUTRA PLIVANJE

SPOLJNI bazen je olimpijskih dimenzija i u njemu se igraju vaterpolo utakmice, dok će unutrašnji veliki, dužine 50 i dubine dva metra, biti namenjen profesionalnim plivačima.

Srednji bazen, širine 25 metara i dubine 125 santimetara, biće školski, a mali, dužine 11 metara i dubine 80 santimetara, namenjen je školi plivanja. Bazeni će imati najmoderniju signalizaciju i opremu, a kompletan centar biće prilagođen osobama sa posebnim potrebama.