PLUĆNO krilo Beograda - Zvezdarska šuma "preživela" je poslednju sednicu Skupštine grada, kada je većina odbornika usvojila Plan detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara, uz amandman predsednika Skupštine Aleksandra Antića, kojim se sprečava probijanje novih saobraćajnica.

Time je usvojen jedan od najvažnijih zahteva udruženja "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", iza kojih je stalo 502 Beograđana, koji žive neposrednu uz prirodnu celinu od posebnim prirodnim vrednostima.

- Zadovoljni smo donetom odlukom, ali i dalje zabrinuti, da se u budućnosti opet ne pojavi neki sličan plan, od onog prvobitnog - priča Vladimir Martinović ispred udruženja "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", podsećajući da je nameravano probijanje pet novih saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu, čime bi se poseklo 3,2 hektara guste šume.

URBANISTIČKI PLAN Prema rečima Milana Vukovića, gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove, u Generalnom urbanističkom planu Zvezdarska šuma evidentirana je kao postor sa posebnim prirodnim vrednostima, koji se mora zaštititi od neplanske gradnje.
- Plan se odnosi na prostor od 162,72 hektara, od čega je 138,92 hektara na javnom građevinskom zemljištu, a ostatak je planiran kao ostalo građevinsko zemljište. U žiži interesovanja su, svakako, javne zelene površine, to jest park-šuma, koja prema planu zauzima 99,2 hektara – rekao je Vuković.

- Ipak, još uvek je neizvesna budućnost dva hektara šume slabijeg kvaliteta na padini prema Karaburmi i Mirijevu. Oni su odranije predviđeni za građevinsko zemljište - priča Martinović.

Prema njegovim rečima, čim se usvoji gradski budžet za narednu godinu, Udruženje će poslati zvaničan zahtev Skupštini, za usvajanje studije zaštite šume na vrhu Zvezdare.

Prdsednik skupštine Aleksandar Antić, ističe da se vlast prema Zvezdarskoj šumi ponaša veoma odgovorno, i da nisu podlegli pritiscima investitorima koji su tražili da tamo grade poslovno-stambene sadržaje.

- Nismo dozvolili da se ova šuma preseca novim saobraćajnicama i to smo ograničili tako što će kroz ovu zelenu površinu moći da prolaze pešačke staze, samo od prirodnog materijala bez asfalta - rekao je Antić. - Aktivne zelene površine Planom nisu smanjene, jer je gradnja dozvoljena samo u krajnje rubnim delovima. U šumi se samo gradi oko 200 parking mesta, za potrebe sportskih aktivnosti. Time građani dobijaju adekvatan prostor za parkiranje vozila, koja onda ne bi ostavljali na zelenim površinama.

Park-šuma Zvezdara prostire se na površini od oko 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park. Prosečna starost vegetacije iznosi oko 60 godina, a najveći broj stabala posađen je 1948. godine u velikim akcijama pionira i mladih gorana. Šumu čine čiste ili mešovite vrste drveća - hrast lužnjak, bagrem, crna i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, beli jasen, crni i beli bor.