SVE Beograđane, a posebno one, koji se sa nostalgijom sećaju velikih koncerata i sportskih takmičenja na stadionu "Tašmajdan" sigurno će obradovati vest da je počela kompletna rekonstrukcija ovog sportskog centra. "Taš" će punim sjajem "zasijati" za 15 meseci, kada će sugrađani zimi na raspolaganju imati najveće otvoreno klizalište u gradu, a tokom proleća i leta veliki broj terena za mali fudbal, rukomet, odbojku, košarku, tenis, ali i za koncerte, izložbe ili sajmove.

Po ulasku u prostor gde će biti sagrađeno novo klizalište, ekipa "Novosti" u petak je zatekla prizor koji podseća na ratne ruševine. Bager odnosi velike količine šuta, sa plafona nekadašnjeg kultnog beogradskog kluba "Taš" vise komadi betona, tribine su srušene do pola, kao i veliki broj pomoćnih objekata koji se nalaze u dnu stadiona. Prizor je takav jer više od dvadeset radnika, koliko ih je na stadionu bilo u petak, a s vremenom će ih biti sve više, ima zadatak da do kraja sledeće godine sruši sve pregradne zidove, podne, zidne i plafonske obloge i izgradi nove, sanira betonsku konstrukciju tribina koje će dobiti hidroizolaciju, a potom i oblaganje prirodnim kamenom, kao i da kompletno saniraju asfalt na terenu.

OKOLINA SANACIJOM će biti osposobljen i prolaz iz Ulice Ilije Garašanina za dostavna i protivpožarna vozila, kao i za evakuaciju ljudi. Obimni radovi obuhvatiće i uređenje saobraćajnica i parking prostora, postavljanje nove ograde na tribinama i oko stadiona, kao i oko svih ulaznih kapija.

- Adaptiraće se i sve pomoćne prostorije ispod tribina, kao i svi prateći objekti, biće obnovljene krovne terase, a stadion će dobiti i nove instalacije vodovoda i kanalizaciju, elektroenergetske i telekomunikacione sisteme - objašnjava Aleksandra Radosavljević, pomoćnik direktora Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda. - Takođe, biće obnovljene i fasadne površine koje će biti obložene prirodnim i veštačkim kamenom, a u novom ruhu osvanuće i svi pristupni platoi i fontane na "Tašmajdanu" - dodaje Radosavljevićeva.

Takođe, biće postavljen i novi mobilijar - klupe, korpe za otpatke, granični stubići, a tereni će biti spušteni na nivo koji će ulaz na terene i stadion omogućiti i osobama sa invaliditetom.

- Beograd će ovom sanacijom dobiti arhitektonski i funkcionalno veoma značajan objekat - kaže Aleksandra Radosavljević. - Objekat će biti potpuno uklopljen u tašmajdansku stenu koja je u primarnoj zoni zaštite. Verujemo da će vraćanjem u funkciju, "Tašmajdan" ostvariti želje Beograđana i brojnih posetilaca stadiona koji se sećaju ranijih velikih koncerata i sportskih nadmetanja.MESTA ZA 10.500 LJUDI

UKUPNA vrednost investicije Projekta sanacije i adaptacije stadiona "Tašmajdan" iznosi oko 647 miliona dinara, a izvođač radova je grupa ponuđača "MBA Miljković" d.o.o. Beograd. Radovi su započeti 28. septembra, a objekat će biti na raspolaganju građanima početkom 2013. godine. Projektant je Saobraćajni institut "CIP", a stadion je projektovan tako da će moći da primi 10.500 gledalaca.