BRONZANI dečak s Čukur-česme vratio se na mermerni postament kraj raskrsnice Dobračine s Gospodar Jevremovom, a iz njegovog krčaga posle dugo vremena ponovo teče voda. Prolaznici su aplauzima pozdravljali umetnike i majstore koji su u ponedeljak vratili spomenik.

Skulptura koju su kradljivci razbili na 22 dela rekonstruisana je ogromnim trudom umetnika i stručnjaka za nove tehnologije, što je grad koštalo 1,3 miliona dinara.

- Nikada nisam imao teži posao, na restauraciji sam radio mesecima i po deset sati dnevno - kaže vajar Zoran Kuzmanović koji je iz gomile zgužvanog metala vaskrsnuo umetničko delo. - Lopovi su fragmente skulpture deformisali macolama i da nije bilo trodimenzionalnog snimka restauracija bi bila nemoguća. Dečak je sad učvršćen dugim čeličnim ankerima, ali će imati obezbeđenje sve dok se vezivo potpuno ne osuši.

Direktor firme "3-D svet" Zoran Miljanović je pukom srećom pre krađe napravio trodimenzionalni snimak na osnovu koga je skulptura vraćena u prvobitni oblik. On kaže da je spomenik skenirao da bi napravio njegovu minijaturnu kopiju i pokazao kako može da se dobije originalan suvenir. Igrom sudbine snimak je poslužio za restauraciju, a Miljanović se nada da će grad naći sredstva da naprave 3-D snimci i drugih spomenika.

BITKA ZA KAPIJE

TURSKI vojnici su 15. juna 1862. na Čukur-česmi ubili dečaka Savu Petkovića, samo da bi pre njega zahvatili vodu. Srpski žandarmi pokušali su da privedu zločince, ali su ovi zapucali i ubili i službenog prevodioca Simu Nešića, što je dovelo do opšte pobune beogradskih Srba. Krvava bitka vodila se cele noći na današnjem Studentskom trgu i oko gradskih kapija, koje su do jutra spaljene i porušene, a turska vojska je pobegla u tvrđavu.