KUĆA u kojoj je sniman legendarni film "Maratonci trče počasni krug" pretvorena je u sablasnu ruinu koja štrči između doteranih starih zdanja zaštićenog kompleksa Kosančićevog venca. Oronuli zidovi zgrade u Zadarskoj 5 odudaraju od okolnih pastelnih fasada, a sliku dodatno ruže prozorska okna na spratu koja zjape bez stakala.


Drvena taraba obojena u zeleno, jedina u centru prestonice, zaklanja dvorište u kome su Topalovići degustirali čuveno pečenje iz krematorijuma uz komentar: "Ukusan je ovaj Pantelija". Danas tu stoji improvizovana izložba slika Slobodana Jerinića, koji sa sa suprugom i dvoje dece živi u prizemlju kuće, zagušljivom od memle.

PROKLETSTVO PREMA rečima ukućana, ponekad im se čini da je na ovom zdanju ostalo "prokletstvo Topalovića". Jerinić čak strahuje da će im se krov srušiti na glavu pre no što se parnica okonča.

- Zidovi su puni vode koja godinama ulazi kroz razbijene prozore na spratu i oštećeni krov - kaže Jerinić. - Sadašnja vlasnica kuće, koja ne živi ovde, kaže da ne smemo da popravljamo njenu imovinu. Kad je pitamo "šta će biti s kućom", ona kaže da je svejedno ako se sruši, jer želi da podigne novu.


Stanari u prizemlju zgrade u Zadarskoj 5 kažu da od 1945. imaju status zaštićenih stanara i da se na sudu bore za svoja prava.


- Već deset godina smo u pat poziciji jer sud ne dozvoljava ni rušenje ni rekonstrukciju dok se proces ne završi - kaže Jerinić. - Naši problemi počeli su 1998, kad je preminuo stari vlasnik kuće koji nije imao direktne potomke, pa su rođaci naslednici ubrzo prodali zgradu sadašnjoj vlasnici.