RESTAURACIJA bronzane skulpture dečaka s Čukur česme koju su vandali isekli i izlomili čak na 22 dela, jedinstven je podvig, prvi takve vrste u Srbiji. "Povratku" čuvenog spomenika ravnopravno su "kumovali" umetnici, stručnjaci za nove tehnologije i metalurzi.


Beogradski Zavod za zaštitu spomenika kulture odmah po pronalasku uništenog spomenika, koji se godinama nalazio u Dobračinoj ulici u centru Beograda, obezbedio je novac i restauraciju poverio Centralnom institutu za konzervaciju.

SEĆANJE NA ŽRTVE ČUKUR česma, spomenik u obliku ležeće figure dečaka sa razbijenim krčagom, podignut je 1931. godine, u znak sećanja na žrtve pale za konačno oslobođenje Srbije od Turaka. Spomenik je sagrađen u spomen na incident iz 1862. godine, kada je jedan turski vojnik ubio šegrta Savu Petrovića.


- Restauracija neverovatno devastirane skulpture ne bi bila moguća da nije postojao trodimenzionalni snimak spomenika koji je napravio Zoran Miljenović, iz firme "3-d svet" - ističe Nataša Ristić, konzervator za metal Centralnog instituta. - Deo noge i stomaka bronzanog dečaka nisu pronađeni, ali zahvaljujući 3-d snimku, potpuno verno su rekonstruisani, jer je trodimenzionalni štampač izbacio savršen model kalupa za njihovo odlivanje u smederevskoj umetničkoj radionnici "Kuzman".

Pre mukotrpnog spajanja "iskaspljene" skulpture kompjuterski upravljana CNC glodalica je na osnovu učitane 3-d fotografije napravila njen "klon" u tvrdom stiroporu. Na osnovu ove savršene kopije bronzanog dečaka je hirurški precizno sastavio eminentni vajar mr Zoran Kuzmanović, primenjujući nove specijalne postupke zavarivanja i nezamenljive umetničke tehnike ručnog oblikovanja.


- Ovaj slučaj pokazao je da se stvaranje 3-d arhive spomenika kulture može fantastično iskoristiti za njihovu restauraciju i zaštitu - kaže Mila Popović-Živančević, direktor Centralnog instituta za konzervaciju. - Nažalost spomenici kulture se svakodnevno kradu, uništavaju i prodaju kao metalni otpad za sitan novac.

KRIVIČNO DELO

PREMA rečima direktorke Centralnog instituta za konzervaciju, neophodno je što pre proglasiti ovakvo skrnavljenje kulturne baštine za teško krivično delo.


- Zamislite šta bi kradljivcima uradili Englezi da neko ošteti spomenik admiralu Nelsonu ili Nemci da neko pokuša da proda u otpad deo Brandenburške kapije - kaže Popović- Živančević.