NEKADA ponos prestonice i simbol ekonomske moći svojih vlasnika, mnoge poslovne zgrade danas naseljava samo - duh nekadašnjeg uspeha. Brojna su poslovna zdanja u Beogradu u kojima, uprkos odličnoj lokaciji na kojoj se nalaze, lokali i kancelarije "zvrje" prazni. Najčešći razlog je činjenica da su preduzeća kojima ovi objekti pripadaju tokom devedesetih propala i završila u stečaju. Dok čekaju na odluku o sopstvenoj budućnosti, veliki poslovni objekti koje su gradili, stoje kao spomenici na groblju propalih poslovnih poduhvata.
Tik uz hotel "Hajat" uzdiže se nikada završena poslovna zgrada bivšeg građevinskog giganta - preduzeća "Rad". Ambiciozno zamišljen poslovni prostor sa više od 400 kancelarija najvrednije je što je ostalo od ovog preduzeća. Osim ove megalomanske zgrade u trenutku kada je GP "Rad" propalo iza njih je ostalo još nekoliko nezavršenih objekata na atraktivnim lokacijama u gradu.
U Agenciji za privatizaciju objašnjavaju da je "Rad" pre nego što je pao u stečaj prodao delove još nezavršene zgrade koji će, po svemu sudeći, biti predmet sudskih sporova.
- Ovo građevinsko preduzeće u predstečajni postupak ušlo je još 1996. godine, a mi smo vođenje stečaja preuzeli 10 godina kasnije - objašnjavaju u Agenciji. - Pre toga oni su prodali delove zgrade različitim vlasnicima, koji će tražiti svoja prava. Sporni imovinsko-pravni odnosi moraće da budu razrešeni na sudu.
Veliki problem je i što je "Rad" ovu zgradu podigao bez potrebnih dozvola. Agencija za privatizaciju podnela je zahteve za legalizaciju, a uradiće i procenu vrednosti poslovnog prostora na Novom Beogradu.
Sličnu sudbinu podelila je zgrada još jedne nekada uspešne firme. Zdanje "Beobanke" na Zelenom vencu godinama izgleda kao kuća duhova.
- "Beobanka" je u stečaju od 2002. godine - kažu u Agenciji za osiguranje depozita. - Od tada je ova zgrada u našoj nadležnosti. Pre dve godine, objekat na Zelenom vencu je prešao u vlasništvo države po osnovu stare devizne štednje. Na državi je sada da odluči o sudbini ove zgrade.

NAGRADA
ZGRADA "Beobanke" na Zelenom vencu završena je 1960. godine. Ima 15 spratova i jedna je od 20 najviših zgrada u Srbiji. Autor je arhitekta Milica Šterić koja je za ovo zdanje 1961. godine nagrađena Sedmojulskom nagradom.