KEMBRIDŽ je najbolji koledž u Evropi, a Triniti je poznat po matematici, tačnije to je mesto gde se dobija najbolje obrazovanje u oblasti prirodnih nauka. Upravo tu će se, ukoliko "nabave" novac, narednih godina usavršavati i sedam maturanata ove beogradske gimnazije - Mihajlo Cekić, Luka Milićević, Aleksandar Vasiljković, Dušan Milijančević, Dušan Perović, Ognjen Ivković i Nikola Mrkšić.
Godišnja školarina za studije na ovom prestižnom univerzitetu je od 23 do 26 hiljada funti! Samo za jednog maturanta beogradske Matematičke gimnazije potrebno je za četiri godine izdvojiti od 92 do 100 hiljada funti, za svu sedmoricu gotovo 700 hiljada funti, ili skoro milion evra! To je novac koji naša država trenutno nema i ne može da obezbedi.
Majka jednog od učenika koji je položio prijemni ispit za studije na Kembridžu naglašava da je to mnogo para i da još ništa nije konačno.
- Svako od đaka koji su položili prijemni ispit je aplicirao za oslobađanje dela stipendije ili celokupnog iznosa - kaže naša sagovornica. - U aprilu ćemo saznati ko je i kako prošao. Poslali smo zvanične papire, originale prevedene kod sudskog tumača na engleskom jeziku... Mi se nadamo celoj stipendiji, ali ukoliko je ne dobijemo postoji i plan B.
U Fondu za mlade talente koji stipendira uspešne mlade ljude kažu da je svih sedam maturanata dobijalo novac iz ovog fonda na ime medalja i nagrada koje su osvajali na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
- U našem pravilniku ne postoji konkurs za takve studije - kaže Neven Tubić iz Fonda. - Da bi se napravio presedan odluku mora da donose Fond za mlade talente, a sve u ime Vlade Srbije. Za ostvarene rezultate ovim učenicima je do sada isplaćeno 2,4 miliona dinara. Verujem da će se javiti i na konkurs za medalje i nagrade koje su osvojili tokom 2009. godine. Naša najveća stipendija, međutim, ne može baš puno da im pomogne, jer su studije na Kembridžu jako skupe.

MENTORSKI RAD
Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije ističe da je retkost da nekoliko đaka iz jedne zemlje upiše koledž poput Kembridža.
- Oni, ne samo da su iz iste zemlje i iste škole, već su i iz istog odeljenja - kaže Ognjanović! - Zaista su vanserijski đaci i definitivno je njihovo odeljenje, najbolje odeljenje naše gimnazije svih vremena! Mentorski rad je imao savršen efekat.

ODLIČNI USLOVI
NA koledžu je vodič našim maturantima bio tamošnji profesor Zoran Hadžibabić, bivši đak Matematičke gimnazije. Osim njega tamo su i Ivana Cvijović i Mina Spasić, koje od prošle godine tamo studiraju. Od njih su čuli da imaju odlične uslove za učenje i da je divan osećaj sedeti u amfiteatru u kojem je predavanja držao čuveni fizičar Isak Njutn. Pismeni deo prijemnog ispita trajao je sat vremena, a onda je svako od učenika 45 minuta sa dvojicom profesora razgovarao "oči u oči" o zadacima.