ORGANI Privremene uprave su u utorak, nakon sedmodnevnog opstruisanja vlasti SRS, ušli u prostorije opštine Zemun i preuzeli rukovođenje. Sat vremena kasnije, bivšeg predsednika Slavka Jerkovića sprečila je brigada policije da uđe u svoju donedavnu kancelariju. Kao odgovor na preuzimanje vlasti, članovi SRS blokirali su rad nekih šaltera u opštini, a zajedno sa DSS - NS podneli su urgenciju na svoj zahtev Vladi Srbije da se ukine odluka grada o raspuštanju Zemuna.
Nešto pre početka radnog vremena, oko 6.45, članovi Privremenog organa su obezbeđenju opštine pokazali odluku Skupštine grada i započeli rad privremene uprave, do raspuštanja izbora.
- Pokazali smo Rešenje koje nam je dostavljeno od strane Skupštine grada, u kojem je jasno naznačeno da imamo pravo upravljanja opštinom - rekao je predsednik Privremenog ograna Zdravko Stanković. - Nema potrebe za strahom zaposlenih koji rade u opštini. Svi će ostati na svojim pozicijama.
Uz viku i uvrede, članovi SRS su nekoliko puta pokušavali da prodru u kancelarije uprave na prvom spratu opštine, ali su ih specijalaci u tome sprečili. Policija je okružila sva tri ulaza u ove prostorije. Radikali su, potom, sprečavali pojedine zaposlene da izdaju potrebnu dokumentaciju na šalterima. Tako građani nekoliko sati nisu mogli da obave svoje poslove u opštini.
- Policija je bila neophodna kako bismo sprečili aktiviste SRS da prodru u opštinske prostorije - rekao je Stanković. - Tražićemo pomoć nadležnih službi dok se ne normalizuje rad u opštini.
Iako iz Privremenog organa navode da su u prostorije ušli nešto pre 7 časova, iz SRS tvrde da je kancelarija predsednika obijena još u noćnim časovima.
- U kabinet je provaljeno još u 00.30 - rekao je donedavni predsednik i član SRS Slavko Jerković. - Jedino moja sekretarica ima ključ. Naknadno ćemo utvrditi šta nedostaje. Dolazićemo svakodnevno na posao dok se Ustavni sud ne izjasni.
Čelnici bivše koalicije na vlasti SRS i DSS - NS uputili su Vladi Srbije, nakon dešavanja u Zemunu, urgenciju na svoj zahtev da se ukine odluka o raspuštanju Skupštine opštine Zemun.
- Ne odustajemo od zahteva da se uspostavi valjano pravno stanje - rekao je predsednik gradskog odbora SRS Nebojša Šarović. - Ustavnom sudu smo se obratili još 26. novembra. Očekujem da će ubrzo biti povučena odluka o raspuštanju opštine Zemun.


SEDNICA
NA prvoj sednici Privremenog veća u utorak oko 11 časova konstituisan je ovaj Privremeni organ i usvojen Poslovnik o radu. Druga sednica održana je već u 14 časova, na kojoj je izglasan budžet opštine. Odluke su usvojene jednoglasno.

BROJKE
56 glasova u Skupštini grada za raspuštanje Zemuna
5 članova broji gradski prinudni organ

NA DVE STOLICE
IAKO su urgirali u Vladi Srbije za povlačenje odluke o raspuštanju opštine Zemun, predstavnik DSS Duško Tarbuk, u utorak je učestvovao u radu Privremenog organa.
- Predložili smo svog člana za Privremeno veće pre nego što je u Skupštini grada doneta odluka kojom je raspušten Zemun - rekao je predsednik gradskog odbora DSS Andreja Mladenović. - Ubuduće, članovi DSS neće prisustvovati sednicama Privremenog veća.