U IZBORU za predsednika Skupštine grada i vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda učestvovaće dva kandidata. Radikali su odlučili ko će se suprotstaviti Zoranu Alimpiću. Na crtu demokrati za pet dana izaći će Ljubiša Stojmirović, bivši predsednik Opštine Zvezdara. Ovo nam je potvrdio Dragan Todorović, šef odborničke grupe SRS.
- U skladu sa procedurom i mi ćemo predložiti svog kandidata - kaže Todorović. - Pre mesec i po dana vladajuća koalicija nije nam to dozvolila, pa smo u republičkim institucijama morali da se borimo za poštovanje Zakona. Stojmirović je kandidat koji ima i iskustvo i znanje da bude na čelu gradskog parlamenta. Kada je nekoliko meseci bio predsednik Zvezdare krenuo je u obračun sa građevinskom mafijom, pa je za tren ujedinio kompletnu sadašnju vlast na ovoj opštini.
Ljubiša Stojmirović kaže da oni žele da se suprotstave mafijaškom ponašanju u Gradu i da će odbornici imati priliku da biraju predsednika Skupštine, koji će raditi u interesu građana, a ne određenih političkih struktura.
Radikali tvrde da za sada nisu razgovarali sa drugim strankama oko eventualne podrške Stojmiroviću, dok su se socijalisti već izjasnili da neće podržati tuđe kandidate.
Gledajući sastav Skupštine grada kandidat SRS neće imati šansu da pobedi. Vladajuća koalicija DS, DSS i G17 plus broji 52 odbornika, a potrebna većina za izbor predsednika je 46 glasova.
Sednica na kojoj će se ponovo birati predsednik i njegov zamenik zakazana je za ponedeljak. Ponavljanje izbora naložilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jer kada je Zoran Alimpić izabran za predsednika, opozicija nije imala priliku da predloži i svog kandidata, pa je time prekršena procedura.

BIOGRAFIJA

LjUBIŠA Stojmirović (57) rođen je u Beogradu. Doktor je organizacionih nauka iz oblasti menadžmenta i redovan profesor Beogradske poslovne škole gde predaje menadžment. U biografiji mu piše da je početkom osamdesetih radio kao profesor u srednjoj ekonomskoj školi u Grockoj. Bio je i direktor pomorske agencije "Jugoagent", a od 1997. do 2000. godine i narodni poslanik. Član je SRS punih 16 godina. Predsednik Zvezdare bio je od februara do kraja juna 2005. godine. Oženjen je i ima četvoro dece.