ZVEZDARA danas važi za centralnu gradsku opštinu, mada je ne tako davno predstavljala daleku periferiju prestonice. Manje poznate priče o ovom delu grada ispričao nam je prvi čovek Zvezdare, Milan Popović, koji se okušao u ulozi turističkog vodiča. Od njega smo mogli čuti da je naselje Mali Mokri Lug zapravo veće od susednog Velikog, da se u Ulici Vjekoslava Kovača u blizini Cvetkove pijace nalazi najstariji soliter u Beogradu, da je Bulevar kralja Aleskandra najstarija aktivna ulica u prestonici...
Upoznavanje sa Zvezdarom, koja je dobile ime po opservatoriji Zvezdarnici, počelo je u parku kod Vukovog spomenika, na čijem je mestu nekada bilo fudbalsko igralište.
- Ovaj park možda i ne bi bio izgrađen da mom dedi i ostalim komšijama nije smetala buka sa fudbalskog terena. On je u to vreme bio odbornik u Skupštini grada, pa je uspeo da "izlobira" da se na mestu igrališta izgradi park - s ponosom će Popović. - Ceo ovaj kraj je tridesetih godina 20. veka bio poznat kao raskrnica kod Kamenovića, a ime je dobio po istoimenoj kafani. Iako je i tada na raskršću Bulevara i Ruzveltove ulice bio prometan saobraćaj, današnja granica sa "krugom dvojke" i dalje je bila daleko od centra.
O tome svedoči i priča o postavljanju spomenika Vuku Karadžiću 1937. godine. Kako istorija beleži, autor skulpture Đorđe Jovanović nije bio naročito srećan što je njegov spomenik postavljen na periferiji grada. U ovom delu, Beogradska opština sagradila je tramvajske štale oko kojih su počela da niču radnička naselja, jer ih je skupa kirija oterala iz centra grada.
Šetnju po Zvezdari nastavili smo preko Bulbudera, koji je svojevremeno snabdevao vodom ceo Dorćol i čuvenu Čukur česmu. Osim gradskog vodovoda na Zvezdari je bilo puno javnih česama. Danas su najpoznatije Trećepozivačka, podignuta u spomen vojnicima palim u Prvom svetskom ratu i Pašina, koja datira iz vremena Karađorđeve Srbije, a nalazi se u Ulici Živka Davidovića.
- Prema predanju tadašnji vezir paša Sulejman se po oslobođenju Beograda povlačio sa svojom svitom i haremom smederevskim putem. Uprkos sporazumu, srpski ustanici napali su ih i pobili u toku noći, a žene iz harema koje su bile Srpkinje, oslobodili i vratili porodicama. Otada se česma zove Pašina, a obnovljena je pre nekoliko godina - ispričao nam je predsednik Zvezdare i završio priču sa kultnom kafanom "Lion" po kojoj je nazvan deo naselja duž Bulevara.

TROŠARINE

POD upravom beogradske opštine po obodima grada nalazile su se trošarine čiji su službenici naplaćivali takse za unošenje hrane i pića u grad i kontrolisali njihov kvalitet. Na kraju ulice Milana Rakića nalazila se trošarina ka selu Mirijevo, dok je na mestu današnje tramvajske okretnice u Ustaničkoj bila trošarina prema selu Mali Mokri Lug. Kontrole hrane iz Velikog Mokrog Luga obavljale su se na današnjoj raskrsnici Vojislava Ilića, Zage Malivuk i Rimske ulice.
CENTAR

BULEVAR kralja Aleksandra, naročito u delu od Cvetkove pijace do Liona, i u prošlosti je bio centar društvenog, trgovačkog i zanatskog života. Tu su se nalazile brojne pekare, radionice, bakalnice, kafane, prodavnice duvana... Istoričari su zabeležili da su se ove trgovine prilagođavale kupovnoj moći svojih mušterija, pa su mnoge gazde siromašnim komšijama davale robu na mesečni beskamatni kredit.