DA LI ĆE LEVERKUZENOVA BAJKA IMATI SREĆAN KRAJ? Dve pobede ga dele od istorijskog uspeha, prva prepreka je ''boginja provincije''

V.M.

22. 05. 2024. u 07:45

BAJER Leverkuzen i Atalanta će ukrstiti koplja u finalu Lige Evrope koje se igra večeras od 21.00 na ''Aviva stadionu'' u Dablinu.

ДА ЛИ ЋЕ ЛЕВЕРКУЗЕНОВА БАЈКА ИМАТИ СРЕЋАН КРАЈ? Две победе га деле од историјског успеха, прва препрека је богиња провинције

FOTO: Tanjug/AP

Gledaoci će večeras imati priliku da prisustvuju pravom fudbalskom spektaklu u kojem dosta rekorda može biti oboreno. Onaj najvažniji je svakako Bajerov koji juri sezonu bez ijednog poraza, osvojio je Bundesligu i sve što mu preostaje su finala Lige Evrope i Kupa Nemačke kako bi ostvarili neverovatan uspeh. 

Sa druge strane, iako su Italijani dominirali Kupom UEFA, od kada je došlo do njegovo rebrandiranja pre 15 godina nijedna ekipa sa Apenina nije osvojila Ligu Evrope, tako da Atalanta može postati prva ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Takođe, vredi napomenuti da se nijedno finala evropskog takmičenja nikada nije igralo u Irskoj, što je još jedna stranica istorije koja će večeras biti ispisana jer se meč igra na ''Aviva parku'' u Dablinu.

Uloga favorita pripada Bajeru koji je oduševio čitav fudbalski svet ove sezone, fudbal koji forsira Ćabi Alonson pokorio je čitavu Evropu. Dovoljno je reći da su ''farmaceuti'' nanizali 51 utakmicu bez poraza i to su na tim mečevima pretežno pobeđivali, upisavši 42 pobede uz ''samo'' devet remija.

Ono što je zanimljivo je to da su najbliži porazima bili upravo u Ligi Evrope, prvo su se u osmini finala dva puta vraćali iz minusa od dva gola protiv Karabaga (2:2, 3:2), dok su pogotkom Stanišića u 97. minutu revašna protiv Rome (2:2) u polufinalu održali impresivan niz.

Što se tiče Atalante, ona je kao i Bajer ostvarila plasman u finale domaćeg kupa i Lige Evrope, samo je za razliku od njega već doživela poraz u finalu protiv Juventusa sredinom prošle nedelje kada je ''stara dama'' golom Dušana Vlahovića savladala ''boginju provincije'' u finalu Kupa Italije na ''Olimpiku'' (1:0).

Ipak i pored tog poraza sjajna je sezone iza čete Đan Pjera Gasperinija koji je ponovo pokazao zašto ga mnogi smatraju za jednog od najboljih stručnjaka u Italiji. 

Ponovo je njegova ekipa igrala debelo iznad očekivanja, a nagrada za sjajne nastupe je to što se iduće godine vraćaju u Ligu šampiona jer su zauzeli peto mesto na tabeli Serije A koje će zbog odličnih nastupa italijanskih klubova u evropskim takmičenjima voditi u najjače fudbalsko takmičenje na svetu.

Izostanci više muče ''boginju provincije'' koja će biti bez De Rona i Holma, dok su pod upitnikom Kolašinac i Toloi.

Sa druge strane, Leverkuzen nema problem sa povrede i Alonso će imati čitav roster na raspolaganju.

Iako su finala Lige Evrope u proteklih par godina bila veoma zanimljiva, ovo bi moglo da bude posebno interesantno pošto su u pitanju dva trenera koji gaje specifičnu fudbalsku filozofiju, uveli su veliki broj inovacija u svoje taktike koje sada drugi menadžeri ''prepisuju'', njihovi timovi igraju za oko lep fudbal i trebali bi gledati veoma interesantan meč.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,80)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)