ZASTAVA 63. PADOBRANSKE NA PUTU OKO SVETA: Znamenje elitne jedinice stiglo u Vršac, veterani oduševljeni inicijativom (FOTO)

J. J. BALjAK

01. 12. 2020. u 18:28

ZASTAVA 63. Padobranske brigade, koja je 24. novembra sa vojnog aerodroma u Nišu krenula na put oko sveta, danas je stigla i u Vršac.

ЗАСТАВА 63. ПАДОБРАНСКЕ НА ПУТУ ОКО СВЕТА: Знамење елитне јединице стигло у Вршац, ветерани одушевљени иницијативом (ФОТО)

Foto: J. J. Baljak

Na ulazu u taj grad dočekalo ju je desetak vršačkih veterana te elitne jedinice Vojske Srbije, a svečana primopredaja upriličena je u centru grada, nakon čega su je Vrščani simbolično raširili i kod drugih gradskih simbola – Vršačke kule i crkve Svetog Teodora Vršačkog.

Foto: J. J. Baljak

- Ovo je veliki dan za nas veterane i zato ćemo ovu zastavu, dok bude u našim rukama, čuvati životom. Jer, velika je stvar to što nam je ove godine ponovo vraćen status brigade i što smo velikom zaslugom nas veterana ponovo dobili svoju zastavu – kaže Željko Isajlov, koji je služio vojsku u 63. padobranskoj brigadi 1981/82 godine.

Nakon Vršca, zastava će krenuti put Zrenjanina i ostalih vojvođanskih gradova, u kojima žive veterani ove brigade. Potom će otići i u ruke nekadašnjih pripadnika, koji sada žive širom Evrope, SAD, Kanade i Australije.

- Svoj put oko sveta zastava bi simbolično trebalo da završi do 14. oktobra 2021. godine, kada naša brigada u Nišu obeležava slavu, pokrov Presvete Bogorodice – kaže Miloš Gužvić Gužva, iz Niša.

Zastava je dosad bila u rukama svojih veterana iz Babinog Zuba, Zaječara, Bora, Paraćina, Jagodine, Smedereva, Kovina i Bele Crkve. Prethodno je osveštana, a cela akcija je organizovana uz odobrenje Generalštaba Vojske Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku