SEĆANJE NA VELIKU PESNIKINJU: Vrnjčani čuvaju uspomenu na Desanku Maksimović

G. ĆIROVIĆ

14. 05. 2024. u 11:08

Čuvajući uspomenu na Desanku Maksimović, Vrnjčani će i ove godine na „mostu ljubavi“ u centralnom banjskom parku upriličiti manifestaciju „Na Desankin dan“, posvećenu velikoj srpskoj pesnikinji.

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ПЕСНИКИЊУ: Врњчани чувају успомену на Десанку Максимовић

TO Vrnjačka Banja

Ova tradicionalna manifestacija čiji je organizator i inicijator ovdašnja Turistička organizacije održaće se 16. maja, upravo na dan kada je pre 126 godina rođena najznačajnija naša pesnikinja koja je često i rado posećivala prestonicu srpskog turizma.

- S proleća, aprila ili maja, spakovala bi Desanka kofere i dolepršala bi nam pod svojim legendarnim šeširom - evocira uspomene Goran Karavesović iz TO Vrnjačke Banje. - Mogla je da bira gde će provesti odmor, ali joj nije padalo na pamet da promeni svoju uobičajenu sobu u „Servo Mihalju“, svoje sobarice, kelnere…

Mnogo je, prema njegovim rečima, prošlo vremena od poslednjeg boravka čuvene pesnikinje u Banji, a starijim meštanima se čini kao da je juče bilo kada je izgovorila „Nazdravlje vam ova voda“ prilikom svečanog otvaranja mineralnog izvora „Jezero“.

- Nema više Desanke da šparta najlepšom alejom lipa, ali će uspomena na nju večno trajati – poručuju Vrnjčani.

TO Vrnjačka Banja

 

Gosti ovogodišnjeg „Desankinog dana“ biće pesnici Miodrag Jakšić, Vladimir Đorđević, Vojislav Mehandžić i Ilija Šaula, kao i glumica Vjera Mujović, a program će se održati na „Mostu ljubavi“ koji je bio motiv da Desanka Maksimović prilikom jednog boravaka u Vrnjačkoj Banji napiše pesamu “Molitva za ljubav”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku