VOLONTIRA U DEVETOJ DECENIJI: Persida Mijajlović počasni član Crvenog krsta Despotovac

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 05. 2024. u 12:11

IAKO ima 85 godina, Persida Mijajlović iz Resavice učestvuje u organizaciji svake akcije dobrovoljnog davanja krvi u Resavici i svakog davaoca dočeka sa osmehom.

ВОЛОНТИРА У ДЕВЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ: Персида Мијајловић почасни члан Црвеног крста Деспотовац

FOTO: Privatna arhiva

Persida, koja je najstarija volonterka Crvenog krsta Despotovac i koja volontira preko četiri decenije, kaže da će da volontira dokle god bude mogla da hoda, jer voli da pomaže ljudima i zato što dobrovoljni davaoci krvi spasavaju živote. Mladima rado deli savete, drži im predavanja i uči ih svemu što ona zna. Putuje sa njima, ne propušta nijednu aktivnost Crvenog krsta Despotovac i ništa joj nije teško.

- Mlade volontere savetujem da treba da pomažu drugima, jer samo tako možemo da idemo napred. Do kraja života neću da napustim Crveni krst. Bila sam i bolesna, ali sam uvek prisustvovala akcijama. Nikada nisam zažalila što sam volontirala toliko godina. Veoma sam emotivna. Volim da pomažem ljudima. Ako treba, skinula bih i odeću sa sebe i dala drugima - kaže Persida.

Motivator i organizator

Sekretar CK Despotovac Stevan Mišković kaže da je Persida sinonim volonterizma i dobrovoljnog davalaštva na teritoriji opštine Despotovac.

- Prepoznatljiva je, upečatljiva i jednostavno, kada je ona u Resavici, ne brinemo za akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, niti za motivisanje mladih da se uključe u aktivnosti naše organizacije. Svaki Persidin savet nam je dobrodošao - navodi Mišković.

Persida je počasni član komisije za dobrovoljno davalaštvo i član Upravnog odbora CK Despotovac. Crveni krst Srbije prepoznao je njeno nesebično angažovanje, te je 1998. godine nagrađena srebrnim, a 2017. godine zlatnim znakom Crvenog krsta Srbije. Priznanja joj, veli, znače više nego sve što ima.

Persida je i dobrovoljni davalac krvi od 1954. godine, dragocenu tečnost dala je 27 puta, a karticu sa devojačkim prezimenom Panić ljubomorno čuva.

- Prvo davanje krvi bilo je sve za mene. Zaljubila sam se u Žareta, za koga sam se kasnije i udala, i krenula sa njim na akciju. Kada bih mogla, i danas bih davala krv, jer se osećam zdravom - kaže Persida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za