MEĐUNARODNI DAN DEVOJČICA U IKT: Predstavljena i pobednička rešenja timova iz Kragujevca

V. Hadžić

26. 04. 2024. u 11:48

Na svečanosti oveležavanja Međunarodnog dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u domu Narodne skupštine RS predstavljena je i izložba pobedničkih radova STE(A)M izazova među kojima su i timovi iz Kragujevca "Eko Bajts" Prve kragujevačke gimnazije i "Nije kompot nego kompost" Prve tehničke škole.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕВОЈЧИЦА У ИКТ: Представљена и победничка решења тимова из Крагујевца

Foto: MIT

Cilj izazova je bio da podrži i nagradi najbolje ideje srednjoškolaca iz Srbije za rešavanje lokalnih problema uz primenu STE(A)M disciplina, digitalnih tehnologija kao što su veštačka inteligencija, internet, blokčejn, robotika i slične.

Tim "Eko Bajts"uradio je rešenje za unapređenje kvaliteta vazduha u gradu i smanjenje zagađenosti, a čini ga bioreaktor koji predstavlja ekosistem jednoćelijskih algi smeštenih u staklenu posudu (akvarijum) koje proizvode kiseonik, u zamenu za ugljen - dioksid koji je proizvod zagađenost. Bioreaktor takođe poseduje solarni panel koji napaja pumpu i lampu neophodnu za rad samog bioreaktora. Takođe, solarni panel stvara energiju koja se koristi za napajanje ekrana koji je informativnog karaktera - prikazuje turističke destinacije i zaniljivosti grada Kragujevca. Rešenje je inovativno po tome što koristi žive organizme za neutralizaciju ugljen - dioksida i smanjenje ugljeničnog otiska, te doprinosi stvaranju kiseonika.

Problem kojim se bavio tim iz Prve tehničke škole iz Kragujevca je velika količina biorazgradivog otpada u školskom dvorištu u vidu trave, suvog lišća, papira i ostataka đačke užine koji mogu biti transformisani u koristan proizvod - kompost. Njihovo rešenje je veb aplikacija za upravljanje kompostom od bio-otpada, mikrokontroler i roto-komposter koju mogu koristiti osobe ili organizacije koje se bave proizvodnjom komposta i koje žele da putem digitalnih senzora i IT tehnologija mere i prate parametre komposta -  temperatura, vlažnost i pH vrednost, kako bi obezbedili optimalne uslove za kompostiranje. Takođe, aplikaciju mogu koristiti i oni koji koriste kompost za gradnju zemljišta ili za sađenje kultura kako bi znali kvalitet komposta i kako bi ga primenili na najbolji način. Kompost od biootpada smanjuje otpad, obogaćuje zemljište, sprečava zagađenje i smanjuje troškove deponovanja otpada, a pritom podiže i ekološku svest.

Međunarodni Dan devojčica obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu, a cilj ove manifestacije je da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ih podstakne da ne podležu stereotipima i da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)