AVANTURA U LAVIRINTU STIHOVA: Završena jubilarna 50. Pesnička štafeta (FOTO)

B. G.

24. 04. 2024. u 13:31

HODANjE po oblacima, kako mnogi doživljavaju tradicionalnu i ove godine jubilarnu 50. Pesničku štafetu, okončano je dodelom četrnaest nagrada, učenicima osnovnih škola, autorima najuspešnijih pesama, koje je uručio književnik Uroš Petrović.

АВАНТУРА У ЛАВИРИНТУ СТИХОВА: Завршена јубиларна 50. Песничка штафета (ФОТО)

foto: Biblioteka Zrenjanin

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, susreti dece i predvodnika avanture po lavirintu stihova, književnika Uroša Petrovića, realizovani su u 60 škola Banata i Bačke u periodu od 8. do 19. aprila.

Na Štafeti je predstavljena i antologija Pedesetica, koju je priredio Uroš Petrović, ilustrovao Mladen Anđelković, a koju čine izabrane pesme dosadašnjih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju.

- U svakoj školi koju smo posetili bibliotekari zrenjaninske biblioteke i ja, domaćini su organizovali programe dobrodošlice, a deca su prikazala svoje talente, scenske, likovne, muzičke, a u takmičarskom delu programa, predstavili su svoje poetske radove - kaže Uroš Petrović, uz napomenu da su osnovci napisali 1.500 pesama, od kojih je u uži izbor ušlo 120.

Jubilarnoj Štafeti ove godine priključile su se i škole iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku.

OD DESANKE I RŠUMA

Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac i mnogi drugi. 

Zrenjaninska biblioteka, u čast 50. jubilarne manifestacije, pripremila je dve izložbe, na Trgu slobode u centru Zrenjanina i u holu biblioteke. 

 
Ovogodišnja Pesnička štafeta je jubilarna 50. po redu, a kako je manifestacija otpočela 1975. i naredna godina biće u znaku jubileja, kada će biblioteka obeležiti 50 godina njenog kontinuiranog trajanja.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)