UŽIČKI STRIP SUSRETI: Gosti festivala i iz Severne Makedonije

N. J.

17. 04. 2024. u 14:40

GRADSKI kulturni centar Užice organizuje treći po redu festival stripa “Užički strip susreti”. Program počinje 22. aprila otvaranjem izložbe Zorana Jegnjetova na Trgu partizana.

УЖИЧКИ СТРИП СУСРЕТИ: Гости фестивала и из Северне Македоније

N. Janković

- Program počinje na Trgu partizana izložbom Zorana Jenjetova, jednog od najreprezentativnijih predstavnika srpske ali i međunarodne strip scene. U isto vreme iskoristićemo priliku da uručimo nagrade najboljima na našem konkursu Strip kaiš, nakon čega se selimo u Gradski kulturni centar, gde ćemo imati jedno druženje sa učesnicima i razgovor sa publikom. Takođe, biće održana promocija gostiju iz Zrenjanina, koji imaju svoj festival stripa i koji je naredne godine prestonica kulture Srbije – rekao je Filip Baralić, direktor GKC Užice.

Gosti festivala ovaj put dolaze i iz Severne Makedonije.

U utorak 23. aprila počinju radionice sa učenicima osnovnih i srednjih škola pod vođstvom profesora Vlada Vesovića uz nove sadržaje koji se odnose na najmlađe.

- Za polaznike predškolskih ustanova biće organizovan maskenbal na temu “Maskiraj se u omiljenog strip junaka”. U utorak ćemo imati i promociju novog albuma Igora Kordeja. Sreda takođe kreće radionicom, ali na otvorenom, u Hidrocentrali pod gradom, nakon čega će u 14 časova uslediti promocija prvog užičkog stripa posvećenog Nikoli Tesli, po scenariju Dragana Filipovića, a autor je Sabahudin Muranović Muran - dodao je Baralić.

N. Janković

 

Sreda je, ističu u GKC, namenjena damama, odnosno autorkama sa domaće i inostrane strip scene.. U četvrtak iz Amsterdama dolazi jedan od najistaknutijih umetnika Petar Meseldžija. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se i poznati izdavači poput „Darkvuda“ i „Sistem komiksa“, na čijim štandovima će moći da se pogledaju i kupe izdanja. Takođe u četvrtak održava se panel diskusija na temu “Vetarni u stripu” sa istaknutim gostima. U petak dan počinje sajmom stripa i interaktivnim druženjem sa umetnicima, a za po podne su zakazana tri panela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave