OPREZ NA GRADILIŠTU PRUGE: Kontaktna mreža duž nove železnice od Novog Sada do Vrbasa pod visokim naponom

Zoran Rajić

15. 04. 2024. u 20:30

NOVOIZGRAĐENA kontaktna mreža na deonici brze pruge između Novog Sada i Vrbasa od danas je pod visoki napon radi testiranja njenog postrojenja.

ОПРЕЗ НА ГРАДИЛИШТУ ПРУГЕ: Контактна мрежа дуж нове железнице од Новог Сада до Врбаса под високим напоном

foto Infrastruktura železnice Srbije

Na opasnost kretanja u njenoj zoni i prilaska gradilištu brze pruge, upozoreno je iz AD "Infrastruktura železnice Srbije".

- U subotu, 12. aprila, počela je naponska proba, ispitivanje izolovanosti i kontinuiteta struje vuče i uključenja napona u novoizgrađenim postrojenjima kontaktne mreže - predočio je Nenad Stanisavljević, portparol "Infrastrukture železnice Srbije".

Započeta testiranja kontaktne mreže obuhvatiće njena postrojenja iznad levog i desnog koloseka na brzoj pruzi od Novog Sada do lokacije predviđene za izgradnju nove železničke stanice u Vrbasu. Reč je o deonici brze pruge Novi Sad - Subotica - državna granica prema Mađarskoj.

Na toj trasi biće postavljeno 4.568 stubova kontaktne mreže sa svim potrebnim instalacijama, a taj posao će vrlo brzo biti završen. Biće razvučeno 361 kilometar kontaktne mreže, što je u toku.

Potpuno bezbedna deonica

NA međunarodnoj brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte dosad su izgrađene dve deonice - od Beograda do Stare Pazove (34,5 kilometara) i od Stare Pazove do Novog Sada (40,4 km). Na trećoj deonici, od Novog Sada do Kelebije (108,1 km), najveće gradilište je u Vrbasu, koje će dobiti moderan železnički čvor i novu železničku stanicu, a gde je već završen vijadukt dužine 1,6 kilometara. Stanisavljević je istakao da testiranja kontaktne mreže do Vrbas Nove neće imati uticaja na saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar - Novi Sad.

Portparol "Infrastrukture železnice Srbije" podsetio je da kroz kontaktnu mrežu prolazi struja napona od 25.000 volti.

- Kad je kontaktna mreža iznad pruge sa visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova. U takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće završava tragično - naglasio je Stanisavljević.

On je stoga strogo apelovao na izbegavanje nepropisnog i neovlašćenog kretanja u zoni kontaktne mreže od Novog Sada do lokacije Vrbas Nova (kako će se zvati buduća železnička stanica u ovom gradu) da ljudski životi ne bi bili ugroženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?