INVESTICIJA ĆE BITI JOŠ: Sevojnička Osnovna škola “Aleksa Dejović” proslavila svoj dan

N. J.

10. 04. 2024. u 10:43

SEVOJNIČKA Osnovna škola “Aleksa Dejović” proslavila je svoj dan.

ИНВЕСТИЦИЈА ЋЕ БИТИ ЈОШ: Севојничка Основна школа “Алекса Дејовић” прославила свој дан

Grad Užice

Dan škole obeležen je polaganjem cveća na spomen-bistu heroju čije ime nosi, svečanom sednicom Nastavničkog veća, nakon čega je usledila priredba učenika.

Ova osnovna škola ima matičnu zgradu u Sevojnu, kao i dve izdvojene u Krvavcima i Zlakusi.

Školska zgrada u Krvavcima je potpuno rekonstruisana i danas je jedna od najuređenijih seoskih škola.

- Grad je u proteklom periodu uradio dosta toga, kako bi se u ovoj školi unapredili uslovi za rad i učenje. I pored investicija u matičnu školu, uz podršku švajcarske vlade u potpunosti smo rekonstruisali objekat izdvojenog odeljenja u Krvavcima. Uskoro u Zlakusi kreću neophodni radovi za adaptaciju prostora u kome će biti otvoren vrtić, a radimo i na rekonstrukciji sportskih terena pri samim školama. Nastavljamo dakle sa ulaganjima u obrazovanje, vodeći računa o ravnomernom razvoju grada, jer želimo da sva deca imaju jednako kvalitetne uslove za vaspitanje i školovanje - rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Osnovna škola u Sevojnu je osnovana 24.10.1889. godine rešenjem Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, ali je zbog nedostatka odgovajućeg prostora bila smeštena u Užicu. Od 1892. preseljava se u Sevojno i to u adaptirane prostorije opštinske sudnice u Sevojnu. Školska 1962/63. godina trajno je zapamćena. Izgrađena je nova zgrada sa boljim uslovima za izvođenje nastave i novim kabinetima.

Škola je do Drugog svetskog rata nosila ime Državna narodna škola Živojin Mišić. Svoje današnje ime dobila je 1962. godine po svom bivšem učeniku i narodnom heroju iz Drugog svetskog rata Aleksi Dejoviću koji je bio politički komesar Druge proleterske brigade i koji je podlegao ranama 9.aprila 1943.god. u blizini Foče.

- Dan škole je svojevrsna prilika da se zajedno setimo onih koji su obeležili našu prošlost, da podsetimo i sebe, a posebno mlade na to koliko su naši preci činili za nas. Najmanje što možemo je da se trudimo, učimo i razvijamo svoje potencijale - naglasila je direktorka škole Irena Drndarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku