KAKO POLJACI ZIDAJU: Profesori iz grada Riki podučavali đake subotičke Politehničke škole

J. LEMAJIĆ

23. 03. 2024. u 13:40

KOJI su najnoviji trendovi u građevinarstvu, u čemu se razlikuje tehnika zidanja kod nas i u Poljskoj, koje su prednosti novih materijala, đaci Politehničke škole u Subotici ovih dana imaju prilike da nauče od profesora iz Poljske.

КАКО ПОЉАЦИ ЗИДАЈУ: Професори из града Рики подучавали ђаке суботичке Политехничке школе

foto:J.L.

Profesori koji dolaze iz grada Riki u Poljskoj učesnici su "Erasmus plus" projekta "Mobilnost nastavnika u stručnom obrazovanju i praksi", u okviru koga su se razmenjivala iskustva o tradicionalnom i savremenom načinu zidanja u Poljskoj i u Srbiji. Tokom posete školi, nastavnici iz Poljske su bili na časovima nacrtne geometrije, građevinskih konstrukcija, engleskog jezika, digitalne grafike i matematike.

- Između ostalog oni su predstavili načine zidanja koji se primenjuju u njihovoj državi. Cilj radionica je razmena iskustava, upoznavanje sa tehnologijama koje se primenjuju u drugim državama, a sve radi unapređenja sposobnosti, znanja i veština koje imaju učenici i nastavnici Politehničke škole - ističe Iso Planić, direktor ove škole.

Tesarski zanat najkreativniji

UČENIKA Orghana Banjakua, pak, najviše su zainteresovali tesarski poslovi.

- Naučio sam dosta. Zidanje, postavljanje krovova, tesarske poslove, koji me najviše zanimaju, jer su nekako kreativniji od ostalih - dodaje Orhan.

Učenici su pomno pratili predavanja u školskoj radionici, jer kako kažu postoje razlike u tehnici zidanja, koje do sada nisu imali prilike da vide.

- Naučili smo mnogo toga od naših prijatelja iz Poljske. Školujem se za operatera osnovnih građevinskih radova, odnosno za tesara, zidara, armirača i betonirca, a sada smo videli neke drugačije metode koje ćemo pokušati da primenimo kod nas - kaže Vojin Strunjaš, đak Politehničke škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost