U ZNAKU JERMENSKE KULTURE: Koncert ansambla "Karin" iz Jerevana u Vrnjačkoj Banji

G. ĆIROVIĆ

26. 10. 2023. u 11:18

U vrnjačkom Zamku kulture „Belimarković“ održan je koncert ansambla „Karin“ iz Jerevana koji izvodi tradicionalne jermenske igre i pesme.

У ЗНАКУ ЈЕРМЕНСКЕ КУЛТУРЕ: Концерт ансамбла Карин из Јеревана у Врњачкој Бањи

KC Vrnjačka Banja

Atraktivnim nastupom upravo u zamku gde su pre jednog veka ugovorom o zakupu imanja na deset godina izbeglice iz Jermenije dobile mogućnost da zajedno žive i rade u Vrnjačkoj Banji, publici su se predstaviti Gagik Ginosijan, Mhitar Hakobijan, Lilit Hajrapetjan i Ruzanna Harađjan.

KC Vrnjačka Banja

 

- Za vreme kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, usled genocida koji se desio u Jermeniji 1914. i 1915. godine, iz izbegličkog kampa u Grčkoj 1918. jedan broj Jermena je došao u tadašnju Srbiju – podsetio je Čedomir Artinjan, predsednik Društva srpsko-jemenskog prijateljstva. – Utočište u Vrnjačkoj Banji pronašlo je četrdeset izbeglica koje su se brzo asimilirale sa ostalim življem u novoj sredini, a danas ovde živi nekoliko jermenskih porodica.

KC Vrnjačka Banja

Čedomir Artinjan

Koncert u ovdašnjem Zamku kulture ujedno je bio i prilika da se još više učvrste bliske, neraskidive veze dva prijateljska naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo