MAĐARSKA SPASAVA SIVAC OD POTOPA: Selo koje muku muči sa izlivanjem septičkih jama konačno će dobiti kanalizaciju

Z. Rajić

11. 09. 2023. u 14:00

SIVAC, selo sa oko 7.000 stanovnika i više od 2.000 domaćinstava u opštini Kula, koje muku muči s podzemnim vodama i izlivanjem septičkih jama, konačno će dobiti kanalizaciju - i to uz pomoć Vlade Mađarske!

МАЂАРСКА СПАСАВА СИВАЦ ОД ПОТОПА: Село које муку мучи са изливањем септичких јама коначно ће добити канализацију

foto Z. R.

Pre mnogo godina napravljena je projektna dokumentacija za ovaj poduhvat, ali je u međuvremenu zastarela, pa će biti napravljena nova.

   Da će Sivac biti treće naselje u kulskoj opštini – posle Kule i Crvenke - koje će dobiti kanalizaciju, bilo je najavljeno pre četiri godine, kad je Imre Kern, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na sastanku s lokalnim čelnicima predočio mogućnost da sistem za odvođenje otpadnih voda u Sivcu bude finansiran kreditnom linijom mađarske vlade.

   Kad su Sivčani već izgubili nadu da će se to dogoditi, stigla je ovih dana informacija iz kabineta predsednika Opštine Kula Damjana Miljanića o održanom sastanku s projektantima iz Srbije i Mađarske i lokalnim timom, koji rade na realizaciji sivačke kanalizacije.

   - Svi su uložili maksimalan napor da Sivac konačno reši veliki komunalni i ekološki problem. Kanalizacija u Crvenki i Kuli spojena je sa Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda u Vrbasu, a Sivac neće biti deo tog sistema, nego će imati sopstveni prečistač, koji će biti izgrađen na izlasku iz sela prema Crvenki, gde je predviđeno da bude uređena industrijska zona – precizirao je Miljanić.

   Željko Madžarev, direktor JKP „Radnik“, rekao je da će kanalizacija biti spas posebno za domaćinstva u Doljanskom kraju i Jamurama, čiji sami nazivi govore o visokom nivou podzemnih voda, kao i za centar sela, gde se u stambenim blokovima fekalne vode izlivaju u podrume i ispred prozora stanova u prizemlju.

   - Ugrožen je naročito i Vatrogasni dom, u čijem je dvorištu potop posle svake veće kiše, jer je to najniža tačka sela – izneo je Madžarev.

   Predsednik Opštine kaže da će dokumentacija za kanalizaciju u Sivcu biti gotova do kraja ove, a početak radova se očekuje naredne godine.

Priključuje se i Mali Stapar

DIREKTOR „Radnika“ napominje da će kanalizacijom biti obuhvaćen i Mali Stapar, zaselak na obalama Velikog i Malog bačkog kanala, pet kilometara udaljen od Sivca.

  - Trenutno se ne vidi isplativost toga, jer tamo živi svega petnaestak domaćinstava, ali će se efekat pokazati kad Mali Stapar postane turističko naselje, što je u planu – istakao je Madžarev.         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)