DA LI JE STUDIRANJE U KRUŠEVCU JEFTINIJE I ŠTA SVE MOŽE DA SE STUDIRA: Fakulteta ima, zabave nema

S.BABOVIĆ

13. 05. 2023. u 10:54

KRUŠEVAC će uskoro dobiti još dve visokoškolske ustanove: Fakultet političkih nauka i Fakultet dramskih umetnosti, a u gradu na Rasini trenutno se može studirati na tri državna fakulteta, odnosno visoke škole, kao i na više privatnih obrazovnih institucija.

ДА ЛИ ЈЕ СТУДИРАЊЕ У КРУШЕВЦУ ЈЕФТИНИЈЕ И ШТА СВЕ МОЖЕ ДА СЕ СТУДИРА:  Факултета има, забаве нема

Foto:S.Babović

Niže školarine i okolnost da indeks fakulteta u Kruševcu znači i manje troškove, prvenstveno za kiriju u nekom drugom gradu, često ovdašnje maturante opredeljuju za studiranje "kod kuće", mada mnogi sagovornici Novosti tvrde da to nije presudan motiv...

- Upisujemo 75 budžetskih i 30 samofinansirajućih studenata na osnovnim akademskim, odnosno 32 budžetska studenta na master akademskim studijama - kaže prof. dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu. - Pored smerova voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i povrtarstvo, te stočarstvo, tu su i četiri modula na master studijama. Kod nas dolaze studenti prvenstveno iz Rasinskog okruga, ali ih ima i iz komšiluka, pa i sa juga Srbije koji "pokriva" Univerzitet u Nišu.

Četiri nekadašnje visoke škole - Medicinska u Ćupriji, Vaspitačka u Aleksincu i u Kruševcu, kao i Tehničko-tehnološka u gradu pod Bagdalom - čine ovdašnju Akademiju vaspitačko-medicinskih strukovnih studija. Interesovanje za vaspitački poziv je slabije, ali za studije na Tehničko-tehnološkom odseku ne jenjava.

Troškovi

STUDENTI sa strane koji studiraju u Kruševcu, osim eventualnih školarina, plaćaju i kirije koje se kreću od 250 do 300, za pristojniji dvosoban stan u širem centru grada, dok za komunalije treba izdvojiti još stotinak evra. Najjeftinija, a najbolja ishrana nudi se u Domu učenika, gde tri obroka mesečno koštaju 3.900 dinara.

- Informatiku i farmaceutske tehnologije zainteresovani mogu da studiraju i o svom trošku, pri čemu je najniža školarina u Aleksincu, 45.000, a u Kruševcu, na Tehničko-tehnološkom odseku, iznosi 70.000 dinara i može da se plati u 10 rata - objašnjava dr Zorica Duković, predsednica Akademije.

Visoka poslovna škola strukovnih studija "Dr Radomir Bojković" u Kruševcu upisuje 31. generaciju, na studijama menadžmenta, ekonomije, turizma i ugostiteljstva, te informatike, a direktorka dr Ana Skorup kaže da svake godine primaju 120 akademaca, pretežno iz ovog grada i okoline, ali za tri decenije rada imaju i više od 5.300 diplomaca iz čitave Srbije.

Ipak, kratka anketa tokom nedavnog Sajma obrazovanja i profesionalne orijentacije pokazuje da najveći broj Kruševljana, ipak, želi da studira u Beogradu i živi van rodnog grada. Neretko se odlučuju za Kragujec i Čačak, deo maturanata odlazi i u Niš, a u rodnom gradu im najviše nedostaju koncerti i više mesta za sadržajniju zabavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!