DRINA KIČMA SRPSKOG RODA: U selu Čitluku kod Zvornika, nedavno podignut spomenik junaku sa Košara

Vladimir Mitrić

04. 07. 2021. u 12:21

GENERALNI direktor JP "Srbija šuma" Igor Braunović, koji je i predsednik Udruženja "Naša Drina", najzaslužniji je što je šumar ŠG "Peć" i junak sa Košara Miloš Ćirković, koji je ostao da brani svoje ognjište i posle povlačenja Vojske Jugoslavije sa Kosmeta, dobio prvo spomen-znamenje kraj drinskog jezera. Ono se nalazi u selu Čitluku, nadomak Malog Zvornika, kraj druma koji vodi prema Tari, Zlatiboru i Jadranu, odnosno Loznici, Šapcu, Beogradu...

ДРИНА КИЧМА СРПСКОГ РОДА: У селу Читлуку код Зворника, недавно подигнут споменик јунаку са Кошара

Foto V. Mitrić

- Ovo je velika stvar za sve nas - priča nam Mile Samardžić, ugledni šumar, čiji je generalni direktor Braunović, i rečju i delom, pokazao kako se čuvaju uspomene na najbolje među nama.

- Ovo jeste prvi spomenik Ćirkoviću u čast, ali sam siguran da će biti podignuti i na drugim mestima, sa obe obale Drine, i verujemo da će u mnogim gradovima i selima biti nazivi ulica po tom div-junaku.

Braunović je pojasnio i zašto su rešili da prvi spomenik junaku sa Košara bude kraj prelepe Drine:

Foto V. Mitrić

- Ovo je reka koju mi Srbi smatramo kičmom srpskoga naroda, iako u poslednje vreme mnogi svetski prevaranti pokušavaju da nam drže "časove anatomije". Moramo im reći da kičma ne može biti nigde drugde, nego po sredini, kao što i srce naše ne može biti nigde na drugom mestu, no tamo gde ga je Miloš ostavio. Ostavio da nas seća i da nikad ne zaboravimo i da svaki od vas, braćo moja šumari, bude Miloš.Da nosi i ime i srce Miloševo i da čuva svaku stopu, svaki pedalj ove zemlje, jer drugu nemamo. Da čuva pluća, pluća srpskoga naroda, što je zadatak nas srpskih šumara. Ne slušajte one koji nam nude da zamenimo ono što je naše, za ono što je vazda naše. Jer naša je zemlja tamo gde su kosti naših pradedova. I tako će biti dok ijedan Miloš hoda.

Igor Braunović, Foto V. Mitrić

Istoričar iz Loznice Miodrag Despotović, direktor Srednje ekonomske škole i predsednik Udruženja "Zavičaj u srcu, Srbija u srcu" rekao je da kao profesor daje organizatorima najvišu ocenu.

Dodao je da je kao Srbin i čovek, duboko ganut pažnjom, koja je svetao primer kako moramo da se sećamo i podsećamo naših div junaka.

- Mudar je Igor Braunović, jer je na ovaj način doveo Miloša junaka sa Košara, do junaka sa Mačkovog kamena i Drine, do onih na levoj obali Drine, koji su u odbrambeno- otadžbinskom ratu pali braneći svoj rod i ognjišta i koji su stvorili Republiku Srpsku - kaže Despotović.

- Samo tako možemo da računamo na svetlu budućnost.

Foto V. Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri